Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Планират обща специалност между университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и НХА

  17.02.2024 14:48  
Планират обща специалност между университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и НХА

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев,  директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в близката година. 

Хибридната магистърска специалност ще бъде насочена към завършили бакалавърска степен по живопис, за които ще бъде много полезно задълбоченото изучаване на видовете стъкла. Доц. Янчо Христов,  декан на Факултета по технически науки в Университета, също участваще в работната среща и подчерта, че работата на преподавателите от бургаския държавен университет ще е свързана с обучението по получаване на стъкла, запознаването на студентите с това -  какво е глазура, както и как се синтезират керамични бои.

„Образователните политики вървят към това да има колаборация между университетите, да се споделят различни знания от различни професионални направления. Надявам се да сме от първите такива и да дадем един добър пример“, посочи проф. Турманова. В допълнение, тя сподели, че в  университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се стремят да бъдат максимално гъвкави. За да улеснят кандидат-студентите ще работят върху това - да има два приема за магистърски програми, един през септември и втори през януари.

В края на срещата проф. Бенчев разгледа материалната база и лаборатории на Университета, които ще отговорят на практическите и научни цели в магистърската програма.