Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Ето ги кандидатите за нов Сливенски митрополит

  17.02.2024 09:49  
 Ето ги кандидатите за нов Сливенски митрополит

В неделя ще е Епархийският избор

 

Силвия Шатърова

Десет са кандидатите за нов Сливенски митрополит след кончината на Иоаникий.

В края на януари  Светият синод опрредели датата за избор.  Сега в неделя на 18 февруари ще е епархийският избор в град Сливен, с епархийските избиратели. На 24 февруари, следобед, Светият синод ще се събере отново, за да прегледа преписката и ако тя е според установените от правилата норми и уставни положения, а на 25 февруари трябва да се състои и каноничният избор на нов Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит, съобщи пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). Той уточни, че десет епископи са кандидати за Сливенския митрополитски престол. Това е т.нар. листа с достоизбираемите епископи, които ще участват в избора за новия Сливенски митрополит.

В съобщението от Българската патриаршия се информира, че Светият синод реши, на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП, да определи следната листа на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенската епархия: Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир; Знеполски епископ Арсений, първи викарен епископ на Пловдивския митрополит; Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"; ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит; Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит; Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"; Главиницки епископ Макарий, викарен епископ на Русенския митрополит; Велбъждски епископ Исаак, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на 18 февруари 2024 г., реши Светият синод.  

На основание чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП, на 25 февруари 2024 г. в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител", да бъде извършен каноничният избор за нов Сливенски митрополит, реши още Светият синод на БПЦ-БП.

Няма сериозни пречки изборът за нов митрополит на Сливенска епархия да бъде честен и достоен. Църковната общественост у нас се е нагледала на всякакви изкривявания и нечестности около митрополитските избори, така че недоверието ѝ има достатъчни основания, казват хора от духовните среди.

Според устава на Българската православна църква – Българска патриаршия Сливенска епархия има седалище в Сливен и архиерейски наместничества в Бургас, Ямбол, Карнобат, Тополовград, Котел и Малко Търново (чл. 3, т. 12). Това ще рече, че щом „всяка епархия има свои духовни и мирски избиратели – по 6 от всяка духовна околия; трима от тях са клирици и трима – миряни“ (чл. 101, ал. 1), очаква се от седемте духовни околии да се съберат на 18 февруари 42 избиратели и да гласуват по съвест и със страх Божи за двамата епископи, най-достойни за служението на техен духовен отец и ръководител – ако е рекъл Бог, до края на дните им. Това безспорно е голяма отговорност.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,