Събота, 04 Май 2024
    
Общество

Може ли епископ Йеротей да бъде служебно дисквалифициран при избора за Сливенски митрополит

  21.04.2024 17:16  
Може ли епископ Йеротей да бъде служебно дисквалифициран при   избора за Сливенски митрополит

Православни християни от Сливенска епархия обединени в сдружение „Православен зов“  са притеснени, че утре Светият Синод няма да включи в списъка  с кандидатите за Сливенски митрополит -Агатаполския епископ Йеротей.

Утре Светия синод трябва да одобри листата от епископи, които ще участват в избора. Според сдружението обаче има реална опасност този път Йеротей да не бъде сред посочените.

„В Светия Синод се е формирало едно доминиращо мнозинство, което иска да наложи всеки друг, но не и епископ Йеротей за Сливенски митрополит. А според думите на наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на предстоящото заседание на Светия Синод на 22.04.2024 г. ще се гласува персонално за всеки един епископ дали да бъде включен в списъка на достоизбираемите. До настоящия момент Агатополският епископ Йеротей е бил включван в този списък и е участвал в проведените избори за митрополит във Врачанска, Видинска, Старозагорска и Силистренска епархии. И ако досега той винаги е бил сред достоизбираемите епископи, то може ли изведнъж да се окаже по неизяснени причини и мотиви (само в съответствие с едно временно оформило се настроение в Светия Синод), че той като достоизбираем епископ да не бъде включен в новия списък и да бъде дисквалифициран?“, питат притеснени християните.

От „Православен зов“ са притеснени, че това ще доведе до брожение сред миряни и духовници в епархията. От там отново припомнят заслугите на Йеротей да бъде сред номинираните за избор.

„Агатополският епископ Йеротей, който е от 2003 г. в Сливенска епархия. От 2005 г. е избран за игумен на Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец”. През 2014г. е хиротонисан за епископ и избран за викарий на блаженопочившия Сливенски митрополит Йоаникий. Поради тежкото заболяване на владиката Йоаникий, през последните три години той достойно го заместваше във всички църковни богослужения и дейности, свързани с официални граждански събития в епархията. Няма селище и църква в Сливенска епархия, които епископ Йеротей да не е посетил и където да не е служил през тези повече от 20 години. Безспорна истина е, че той се ползва с голямо уважение, доверие и любов от свещениците и миряните в Сливенска епархия. През тези години епископ Йеротей усърдно работеше за духовното единение на свещенството и вярващите християни и остана до край верен и лоялен към своя духовен баща, владиката Йоаникий.

Ето защо сме убедени, че той може най-ефективно и ползотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните и заедно с тяхната подкрепа и съработничество да допринесат за преодоляване на тежките проблеми, натрупали се след конфликтните ситуации, породени от недоказаните интриги и донесения, както и цялостната противоцърковна дейност на двамата братя-свещеници – Силвестър и Евгений Янакиеви. Неслучайно те бяха освободени още през 2020 г. от заеманите от тях длъжности от владиката Йоаникий – Силвестър Янакиев като духовен надзорник в епархията и изповедник на владиката, а Евгений Янакиев като Секретар на Сливенска митрополия.

През цялото това време Агатополският епископ Йеротей запази монашеско послушание и душевен мир, не се поддаде на интригите и клеветите, защото за него е по-важно да се спазват каноните и Уставът на БПЦ-БП, както ни повелява Бог и Църквата. Той изразява и своята братска, монашеска подкрепа към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за пастирската грижа, която той полага като наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. И действително той се отнася с почит и братска обич към митрополит Йоан, защото последният е митрополит с голям опит, истински монах и предан на църковното дело архиерей”, пишат още от „Православен зов“

 


Анкета