Неделя, 12 Май 2024
    
Бизнес

Работодатели искат да бъде намален приемът в университетите

  11.02.2024 15:53  
Работодатели искат да бъде намален приемът в университетите

Целта е да не остават незапълнени места в различните специалности

Реакция на работодателите в България срещу първоначалния прием на студенти във ВУЗ-овете у нас. От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат броят им да се намали, за да не остават незапълнени места в различните специалности. И дават примери. При близо 39 000 места за учебната 2020-2021 – около 96% от тях са били заети. Две години по-късно – при обявени над 41 300 места – незаетите места в университетите стават 9%.

Според данни на работодателите сериозен дефицит на кадри има най-вече сред инженерните специалисти, в транспорта и в строителството. Затова и предлагат квотите в университети да бъдат увеличени точно в тези направления.

„Както всички компании, страдаме от недостиг на хора, на пазара на труда се наблюдава липса на работна ръка”, заяви Илина Стойкова, мениджър „Човешки ресурси” в корабостроително предприятие.

Според статистиката за учебната 2023-2024 местата за студенти с държавна субсидия са с над 6000 повече от завършилите средно образование. От Асоциацията на индустриалния капитал у нас настояват, че броят на откритите места за студенти не трябва да е повече от 50 на 100 от общия брой завършващи.

„Цялата порочна практика идва от принципа „парите следват студента”. Когато сложим един план прием, който е равен на броя на излизащите, на практика всеки, който няма двойка, влиза в университет”, заяви Росица Стелиянова, директор „Програми и проекти” към АИКБ.

В писмена позиция до NOVA от Министерството на образованието посочват, че по-големият брой на квотите цели осигуряването на достъп на всички до висшето образование. В това число влизат и кандидатите за магистърска степен. Част от студентите обаче не одобряват идеята на бизнеса за по-малко места в социалните, стопанските и правните науки.

“Държавната поръчка в момента, която се приема всяка година в УНСС, са около 2800 студенти, което е крайно недостатъчно, тъй като кандидат-студентите са близо 6000”, заяви Калоян Стефанов, студент УНСС.

„Всяка една област, всеки един бизнес се нуждае от тези хора, от тези кадри, за да може да върви бизнесът нормално и да подобряват процесите в него”, заяви Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: Ротацията е безсмислена, ако ПП-ДБ вземат още едно министерство
  10.02.2024 17:20      

Лидерът на депутатите очаква от движението победа на евровота, а ако ПП-ДБ не си изпълнят