Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Съветници предлагат: „Бургасбус“ да закупи още един микробус за хора с увреждания

  09.02.2024 15:12  
Съветници предлагат: „Бургасбус“ да закупи още един микробус за хора с увреждания

Георги РУСИНОВ

 

Общински съветници предлагат „Бургасбус“ да закупи още един микробус за хора с увреждания. Докладната е изготвена от председателя на Транспортната комисия Евелина Михалева и Ясен Проданов. Става въпрос за услугата „Позвъни и се вози“, която е алтернатива на градския транспорт за хората, които не могат да се придвижват без придружител. Към момента отделът, който ръководи услугата, разполага с оборудван диспечерски пункт, както и с осем адаптирани микробуса, които са оборудвани с хидравлични бордове за граждани с инвалидни колички.

От сигнали до общинските съветници става ясно обаче, че две от превозните средства са без климатик, тъй като са почти 20-годишни. Двамата изтъкват и все по-разширяващите се социални услуги, които Община Бургас предлага и именно затова има необходимост от обновяване на автопарка.

„Проведохме разговор с „Бургасбус“ и Община Бургас, говорихме и с фирми, които предлагат такива микробуси. По времето, когато се разясняваха нещата, разбрахме, че тъй като „Бургасбус“ е търговско дружество, ние можем само да дадем съгласие за закупуване на поне един нов микробус за услугата „Позвъни и се вози“, а не да бъдат отделяни пари в бюджета“, обясни Михалева пред колегите си в заседанието на комисията по транспорт.

Мариян Иванов обърна внимание, че последните електробуси, които общинският превозвач е закупил са по стандарти на СЗО и не допускат разлика с повече от 3-4 градуса между температурата навън и тази в превозното средство.

„Т.е. през лятото си е парник. Затова можем да говорим с „Бургасбус“ да се има предвид такъв микробус, в който шофьорите да могат да регулират климатиците, за да е по-комфортно за ползващите услугата“, каза той.

Комисията подкрепи докладната единодушно, с която срещу 120 000 лева „Бургасбус“ трябва да закупи поне един нов микробус.