Петък, 10 Май 2024
    
Бизнес

Земеделци от региона продължават с блокадите

  09.02.2024 15:10  
Земеделци от региона продължават с блокадите

Въпроси. Защо трябва да ядем ябълки от Нова Зеландия за 6 лева

 

Дона МИТЕВА

Лозари, овощари, зърнопроизводители днес отново ще са на една от точките за блокиране на пътищата в Бургаско – отсечката Бургас – Айтос в района на „Големият Бекир“. Протестът на фермерите от региона, а и в цялата страна, продължава от началото на седмицата.

Категорично разделение по сектори е трудно да се направи, казват самите те, защото голяма част от зърнопроизводителите отглеждат и животни или пък имат градини – зеленчукови или овощни.

„Всички сме фермери, искаме ред, адекватни закони и норми, които да изпълняваме. Парите са ни последна грижа. Ние сме браншови организации, не сме политически. Не искаме оставки. Който и да дойде – работата трябва да се свърши. Не ни интересува кой ще я свърши. Не става въпрос за политика“, подчерта Александър Сотиров, зам.-председател на регионалния съюз на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Протестът ще продължи със сигурност и в петък, защото следващата среща с държавниците е в петък следобед.

Блокадите ще продължават докато не се започне да се работи по исканията, убедени са фермерите, които извадиха техниката си край Айтос.

„Ако се поеме реален ангажимент, с реално разписани срокове, може да се вдигнат блокадите. Но нека никой не си прави илюзии, че след седмица, ако не вървят нещата, няма да излезем отново на протест“, подчертава младият фермер.

Той се обръща и към гражданите, които недоволстват и са негативно настроени към протеста на земеделците с призив: „Не ни укорявайте, а ако можете, ни съдействайте, защото всички по веригата сме навързани. Потърпевши сме всички – като потребители. Всички ядем некачествен хляб и вносни плодове и зеленчуци. Те са далеч с по-ниско качество от това, което произвеждаме. Познавам хората от бранша и знам колко качествени са нашите продукти. Защо трябва да ядем ябълки от Нова Зеландия – 6 лв. килограма. Това нормално ли е? Затова нека хората да не се лъжат, че искаме пари и да богатеем само.

От 30 каси с плодове и зеленчуци само една е с българско производство в голяма верига магазини. На това се натъкнах преди няколко дни. Нима ние нямаме добро производство? Домати, краставици, плодове от Турция, Полша, Италия, Испания… от къде ли не. По същия начин горе-долу стои въпросът и със зърното“, казва фермерът и задава още един логичен въпрос, базиран на негови лични наблюдения – че в чужбина никъде не се виждат български плодове и зеленчуци: „Щом има свободно движение на стоки, защо тогава ние не получаваме изравнени субсидии с останалите страни в ЕС?“

 


Анкета

Мнения

Мнения
 Делян Пеевски-Една година след опустошителното земетресение в  Турция и Сирия: Помним вашата болка, само заедно можем да преодоляваме бедите и предизвикателствата
  06.02.2024 16:51      

Една година след опустошителното земетресение не сме забравили болката  от загубата на десет