Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес

Ще се увеличи ли цената на хотелските услуги по Черноморието

  10.02.2024 18:48  
Ще се увеличи ли цената на хотелските услуги по Черноморието

Прогноза за скок в цената на хотелските услуги. Според проучване сред мениджърите в бранш близо 60% от бизнеса ще вдигне цените с до 10%. При други увеличението на услугите ще бъде между 10 и 20%.

Една пета от хотелите твърдят, че не планират увеличение. Малък процент дори обещават намаляване на цената за настаняване.

Тази година, Диляна избира чужбина за лятната си ваканция. „Защото има много по-добри условия и цените са много по-добри сравнени с нашите”, казва тя. Основният ѝ критерий е нивото на обслужване. „Не смятам на каква база да се увеличават цените при положение, че обслужването е под всякакво ниво”, обяснява още Диляна.

Близо 80% от хотелите у нас планират увеличение на цените през новия сезон. От бранша обясняват поскъпването на услугите основно с инфлацията в страната.

„Ние не можем да планираме кой знае колко много, защото постоянно ми се обаждат от борсите откъдето зареждаме с думите: „Да знаете всичко пак ще отиде нагоре”. Отива, но колко?”, заявява Румен Мончев, Съюз на собствениците в „Слънчев бряг”.

„В началото на миналата година инфлацията беше от порядъка на 14-15 % на годишна база, тогава изведнъж всичко скочи. Сега инфлацията е по-ниска, но цената на труда продължава да расте и то солидно. Защото няма хора. Цената на този човек, който седи срещу вас в хотела расте от месец на месец”, обяснява изпълнителният директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели Георги Дучев.

И докато браншът търси вариант за спасяване на сезона, част от потребителите у нас остават скептични към съотношението "цена-качество".

„Усещането ми е, че в Гърция има по-добри условия, обаче съм изкушена от това, че имам приятели, които са на българското Черноморие. Ще разделя почивката и в Гърция и в България. Трябва да има отношение от туроператорите, от хотелиерите,  да има една идея по-постоянни цени и да бъдат по-достъпни”, казва Гергана.

Миналото лято средната цена за двойна стая по Черноморието е била между 100 и 200 лв