Събота, 27 Апр 2024
    
Любопитно

В Китай посрещат Годината на дракона, какви са традициите

  10.02.2024 08:16  
В Китай посрещат Годината на дракона, какви са традициите

Бенгалски огньове, ракети или фонтани - магазините за фойерверки, традиция за лунната Нова година, са пълни в Ханчжоу, един от малкото големи градове в Китай, където жителите могат да ги изстрелват свободно, предаде АФП. 

Днес, 10 февруари, в страната започва Годината на дракона.

Навремето китайските градове са заприличвали на военни зони по време на празниците, тъй като обичаят да се палят ракети и бомбички, за да бъдат прогонени злите духове, е дълбоко вкоренен в навиците.

Сега обаче фойерверките са забранени в много мегаполиси, за да се избегнат пожари и замърсяване на въздуха. 

"Фойерверките са традиция, която се предава от поколение на поколение. Без тях човек остава с впечатлението, че липсва новогодишната атмосфера и радост", казва пред АФП собственик на магазин от Ханчжоу.

Тази година обаче централните власти призоваха за смекчаване на правилата. През декември парламентът каза, че е "незаконно" местните власти да издават общи забрани, след като редица малки градове обявиха ограничения.

От друга страна, държавната телевизия CCTV посочи в редакционна статия, че китайците са работили усилено през цялата година и следователно трябва да имат право да се наслаждават на великолепните фойерверки по време на празничния сезон. Защото въпреки опасността, която представляват, те остават изключително популярни.
       
В началото на 2023 г., малко след като строгите санитарни мерки, наложени срещу пандемията, бяха отменени, забраните за фойерверки запалиха искрата на народното недоволство, натрупано по време на КОВИД-19.

В няколко града жителите запалиха бомбички, пренебрегвайки ограниченията. На места се стигна и до стълкновения с полицията, която се опитваше да приложи правилата. 
       
Разположен на час път с влак от Шанхай, Ханчжоу, е сред градовете, които разшириха зоната, в която на жителите е разрешено да палят фойерверки. В резултат на това към местните специализирани магазини се стича безкраен поток от клиенти.

В Пекин и Шанхай дори малките фойерверки са забранени в градските райони. Други градове налагат променящи се и често неясни правила, които се прилагат неравномерно.
       
Въпреки всичко за много хора обаче фойерверките остават съществена част от празника.

Китайската Нова година, която жителите на на страната наричат Пролетен фестивал, ще настъпи в нощта на 10 февруари. Китайците се готвят да почиват и празнуват до 17 февруари.

Според традиционната система на китайското летоброене зодиакът винаги се съчетава с един от петте основни елемента (огън, вода, дърво, метал и земя) и съответния цвят (червено, черно, зелено, бяло и жълто). През 2024 г., според цикличната закономерност, Драконът съответства на дървото и зеления цвят, поради което годината ще премине под знака на Зеления дървен дракон.

В навечерието на празника улиците на китайските градове са украсени с йероглифа за "щастие", червени фенери - традиционен атрибут на Пролетния фестивал - и, разбира се, фигури на дракони. Хората с удоволствие позират близо до тях, за да си направят запомняща се снимка със символа на годината.

Драконът заема най-важното място в традиционната китайска култура. Създанието символизира сила, величие, благородство и мъдрост. Народът Хан - най-голямата етническа група в Китай, нарича себе си потомци на дракона. В древни времена драконът се свързвал с върховния владетел - китайският император е наричал себе си "истински дракон - син на небето". Той е седял на "драконовия трон", а церемониалното му облекло се е наричало "драконова роба", върху която задължително е бил бродиран този символ на императорския двор.

Съвременните китайци се опитват да не изостават от древните владетели и активно купуват дрехи с образа на дракон за Нова година. Като цяло обновяването на гардероба в навечерието на Пролетния фестивал е една от новогодишните традиции в Китай. Според поверието, ако животинският символ на предстоящата година съвпада със зодиакалния знак на човека, той през следващата година задължително трябва да носи червено -  червени дрехи, чорапи, бельо или гривна.

Подобно съвпадение, което се случва веднъж на дванадесет години, предвещава нелека година. Червеното обаче, както казват хората, може да отблъсне злите духове и да предпази от лош късмет. Ето защо новите дрехи в червено или в цветовете на дракона са чудесен подарък за семейството и приятелите за Нова година.

Пролетният фестивал е семеен празник и китайците се стараят да се съберат с родителите и роднините си. Периодът е свързан с масово движение, като се очаква жителите на страната да направят около 9 милиарда пътувания, от които 7,2 милиарда ще бъдат осъществени с личен транспорт, а 1,8 милиарда - със самолети, влакове, автобуси, кораби и други транспортни средства.

Колкото повече наближава китайската Нова година, толкова повече бизнес и обществено-политическият живот в страната замира. 

По традиция в навечерието на Пролетния фестивал китайците приготвят традиционни новогодишни лакомства. В северната част на Китай се приготвят кнедли с различни пълнежи - с месо, яйца или зеленчуци, а в южната част на страната - десерт от лепкав ориз, наречен нянгао. Колкото повече ястия има на масата, толкова по-добре.

Преди Пролетния фестивал е обичайно да се извършва основно почистване, за да бъде отпразнувана Нова година в чистота и ред. Йероглифите за "прах" и "остарял" се изписват по различен начин на китайски, но се четат по един и същи начин - чен. Благодарение на това съзвучие китайците са уверени, че почистването на прах помага на хората да се избавят от неуспехите и проблемите на изминалата година.