Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Гимназия „Гьоте” стана част от проекта „Младежта на Европа опознава Виена”

  01.02.2024 17:09  
Гимназия „Гьоте” стана част от проекта „Младежта на Европа опознава Виена”

Немска езикова гимназия „Гьоте” стана част от проекта „Младежта на Европа опознава Виена”, иницииран от Федералното министерство на образованието, науката и научните изследвания на Австрия. Във вълнуващото приключение се включиха четиридесет и четирима ученици от 11. и 12. клас, които прекараха една незабравима седмица в австрийската столица.

В периода от 21 до 27 януари възпитаниците на гимназията се потопиха в автентичната атмосфера на Виена – аристократична и загадъчна, символ на културата, разкоша и изкуството.

Заедно със своите ръководители те посетиха някои от най-интересните и завладяващи забележителности на града, започвайки от Парламента и Виенския международен център, където разшириха познанията си за държавното устройство, законодателството и социално - политическите особености на страната и се докоснаха до световната политика и дипломация. Същевременно учениците имаха възможност да усъвършенстват и езиковите си познания по немски език, а някои се изявиха и като преводачи - те направиха своите първи опити в симултанния превод.

Възпитаниците на НЕГ „Гьоте” се докоснаха до историческото, артистичното и интелектуалното наследство на Виена. Посещенията в двореца „Хофбург” и лятната резиденция „Шьонбрун” – символи на величието на Австрийската империя, позволиха на бургаските младежи да се запознаят отблизо с архитектурните и културни традиции на Австрия и да се потопят в автентичната атмосфера на нейната столица.

Вълнуващи и незабравими бяха преживяванията на учениците в Музея на историята на изкуството, където разшириха познанията си за изящното изкуство, разглеждайки пищните шедьоври, вариращи от древността до Ренесанса. Из тихите барокови зали в картинната галерия на дворцовия комплекс „Белведере” се насладиха на най-богатата колекция от платна на Густав Климт, сред които е известната му творба „Целувката“. А в причудливата сграда на Салон Сецесион под звуците на "Одата на радостта" съзерцаваха друг шедьовър на Климт - фризът на Бетовен.

Посещението в Техническия музей поведе гимназистите към необикновените прозрения в света на технологиите, а разнообразните експозиции в Природонаучния музей разкриха историята на земята и спиращото дъха разнообразие на природата.

Младежите посетиха и църквата „Карлскирхе” - невероятно творение на бароковото изкуство, както и готическата катедрала „Свети Стефан” – един от символите на Виена. Качиха се на южната ѝ кула, откъдето се насладиха на невероятната панорама към града. А гледката от кулата „Донаутурм”, разкриваща феерията на нощна Виена, окъпана в разноцветни светлини, ги накара да затаят дъх.

Задължителна част от културната програма в града на музиката бе посещението на оперен спектакъл. Неописуемото чувство на наслада, изпитано по време на представлението „Вълшебната флейта” на Моцарт, и изисканата атмосфера в Народната опера на Виена оставиха траен отпечатък в съзнанието на младежите.

Пътуването по проекта „Младежта на Европа опознава Виена” бе не само полезно, но и прекрасно изживяване. То допринесе за насърчаването на междукултурния диалог и на усещането за европейската принадлежност на учениците, за разширяването на творческата им мисъл, за увеличаване на общата култура и обогатяване на знанията им по немски език. Даде възможност да се потопят в атмосферата на виенските улици и да изживеят незабравими моменти и вълнуващи емоции.

Запленени от магията на австрийската столица, бургаските младежи обещаха да я посетят отново.

А за финал на проекта възпитаниците на НЕГ „Гьоте” ще представят пред училищната общност и обществеността на Бургас през своя поглед Виена - града, съхранил историята, културата и изкуството през симфонията от векове.