Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес

Ветропарковете ще ограничат риболовните зони в Черно море, смятат рибари

  29.01.2024 08:02  
Ветропарковете ще ограничат риболовните зони в Черно море, смятат рибари

Рибари от Северното Черноморие са против част от текстовете, заложени в новия закон за енергията от възобновяеми източници.

В законопроекта се предвижда изграждане на вятърни централи в Черно море около Шабла и Каварна.

Притесненията на рибарите са, че след изграждането на ветропарковете ще бъдат ограничени риболовните зони, в които работят и това ще доведе до значително намаляване на улова.

"Риболовните зони са между 0 и 100 м. Това са зоните в Черно море, където има живот. Преди два месеца имахме среща с фирма посредник във Варна, за да ни вземе мнението. Все пак това мнение нито беше зачетено, нито беше отразено в протоколите. Защо тези вятърни мелници ще се изграждат точно там, където работим?", заяви председателят на сдружение “Черноморски изгрев” Емил Милев в "Денят започва".

Той обясни, че рибарите не са против изграждането на вятърните централи.

"Ние не сме против зелената енергия. Нито сме против изграждането на тези ветропаркове, но да бъдат изградени извън риболовните зони", обясни още Емил Милев.

"Ако законът бъде приет в този си вид ще бъдем ощетени. Тези ветропаркове ще са на пътя на рибата. Доказано е вече, че тези ветропаркове обръщат теченията. Готови сме за протест, ако се наложи", каза рибарят Красимир Петров.

БНТ