Събота, 27 Апр 2024
    
Любопитно

Майстор от Бургас пропътува 500 км. за да поправи часовник

  27.01.2024 20:19  
Майстор от Бургас пропътува 500 км. за да поправи часовник

Майстор от Бургас и неговата съпруга пропътуваха повече от 500 километра в навечерието на коледните празници, за да се заемат с поправката часовник във врачанско село. Човекът го направил безвъзмездно, а часовникът отново огласява площада на селото.

Вече 40 години, часовникът в Бърдарски геран е една от емблемите на селото за млади и стари. „Това е бохемът на Бърдарски геран, нещо много хубаво и като удари камбаната и аз знам колко е часа“, разказа жителят на селото Петра Иванова. 

„Когато не работеше декември месец ме е боляло. Защото не работи, а аз съм свикнал с него“, казва Иван, местен жител.

Часовникът се намира в специално изградена часовникова кула в обществена сграда в центъра на селото. Но в края на миналата година спрял да работи. „Този звън означава, че селото е живо. В този промеждутък, в който часовника беше спрял своя звън, всеки ден минавайки оттук погладите бяха отправени нагоре“, посочи кметът Татяна Софронова пред Нова. 

Затова и времето не трябвало да спира и кметът на селото се заел с търсене на майстор. И го намира на повече от 500 километра - в Бургас. „Без изобщо да се замислят за някакво отсрочване заяви, че тръгват със съпругата му още на другия ден“, разказва кметът. 

„Това село не знаех нито къде се намира, нито какви хора живеят там. Даже се наложи няколко пъти да ми повторят името, за да го запомня“, уточнява майсторът Румен Чанков. 

Румен Чанков от Бургас имал опит с подобни часовници, защото обслужвал и същият в град Средец. Разказва, че приема часовникарството като хоби.

„Когато отидох много е успокоих, че имам работа точно с този вид механизъм и установих, че при по-продължително спиране на тока тежестите са слезли до долу“, добавя майсторът. 

Няколко часа трябвали на Румен, за да поправи часовника и камбаната и отново да започнат да работят и огласят селото на всеки половин час. „Помогна времето да тръгне отново, както се казва“, посочва кметът на селото. 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски за отсъствието на Румен Радев на клетвата в КС: Без значение
  26.01.2024 12:46      

Не го е решил той, а Корнелия Нинова, разкри депутатът "Без значени