Сряда, 17 Апр 2024
    
Бургас

Общинските съветници от ГЕРБ - Бургас сезираха Министерски съвет за спорния имот в кв. Сарафово

  17.01.2024 12:56  
Общинските съветници от ГЕРБ - Бургас сезираха Министерски съвет за спорния имот в кв. Сарафово

Политическа партия ГЕРБ в Бургас сезира Министерски съвет за продажбата на държавна земя в кв. „Сарафово“. Предвижда се върху терена, който се намира на ул. Буревестник“ и е с площ 5599 кв./м, да бъдат изградени жилищни сгради.

Със своя заповед № РД 10-2/10.01.2024 г. областният управител на област Бургас Пламен Янев е обявил търг с явно наддаване, който трябва да се проведе на 8 март 2024 г. се казва в позиция на общинските съветници, изпратена до медиите.

В същото време обаче жителите на квартала настояват земята да бъде запазена. Чрез кметския наместник в „Сарафово“ те са поискали теренът да бъде прехвърлен. По всичко личи, че тази молба на местните хора не е взета под внимание от областния управител.

„Зачерквайки обществените интереси и незачитайки нуждите на жителите на квартала, Пламен Янев еднолично, без предварително обществено допитване, е предприел действия като частен собственик на държавни земи, а не като държавник, който брани държавната собственост“, посочват от ГЕРБ-Бургас.

Всички депутати от бургаски регион са сезирани за случая. Преди време много от народните представители съдействаха да бъде осигурено финансиране за строителството на нов корпус към Основно училище „Христо Ботев“ и за изграждане на детската градина в „Сарафово“. Бургаските депутати са наясно с проблемите там и повечето от тях са единодушни, че малкото останали терени в разрастващия се квартал трябва да се използват в полза на обществото – за образователна и културна инфраструктура, зелени площи за спорт и отдих, детски площадки за игра и т.н.

Вижте темата в развитие

 

Тъй като няма нито едно искане от Областния управител с предложение за обезпечаване на каквито и да е публични нужди на държавни терени – каквато е основната функция на тази държавна длъжност – общинските съветници от ГЕРБ в Бургас, чрез Общината, внасят искане в Министерски съвет за вземане на решение за прехвърляне в полза на Община Бургас на държавни терени. Спешните действия са заради притеснителните решения на областния управител и за да се гарантира, че терените ще останат в полза на гражданите и няма да бъдат продадени от Областния управител на Бургас. 

„Всички досегашни областни управители са се водели от обществения интерес при управление на държавната собственост. Твърденията на Пламен Янев, че продава златни държавни земи заради предназначението на терена в ОУП за „Курортни дейности“, е манипулативно, тъй като промяната на предназначението на имота става по инициатива именно на собственика на имота, в случая държавата в лицето на областния управител. Вместо да направи това в защита на безспорните нужди на кв. Сарафово, Пламен Янев го обявява за продажба, което е недопустимо за функцията на длъжността, която заема.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици
  14.01.2024 12:07      

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секре