Понеделник, 15 Апр 2024
    
Мнения

Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици

  14.01.2024 12:07  
Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секретар на партията. Преди това бях два мандата председател на младежката организация. Аз съм в ДПС от 1996 година, представяте ли си колко време е това? Много дълъг период - човек амортизира през времето, а в мен има и натрупана умора. В един момент се получава така, че има едно ново поколение по-млади политици, които имат своята амбиция и трябва да имат шанс за развитие. От друга страна - всички залагат на сигурност, на познатото, на изпитаното. Затова аз имах няколко разговора с Доган, когато реших, че ще подам оставка. Той не беше съгласен, проведохме 3, 4 разговора. Но аз вече бях решил.

Това обясни пред БНТ бившият председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

На 7 ноември той подаде оставка и  не разкри мотивите си за нея. В същия ден стана ясно, че почетният председател на партията Ахмед Доган ще поеме поста до февруари 2024 г., когато ще бъде свикана национална конференция.

Не само Доган се опасява и не иска да допусне ДПС да се превърне в корпорация - и други хора го виждаме. В някои от структурите, в някои от регионите, се работи само срещу финансиране, а и само това се чака. Това не е явление само за ДПС. Притеснителното е това да не се превърне в основен принцип в партията. В писмото си Доган не говори за персона, защото нито една персона не е партията", поясни Карадайъ.

"Нетипични явления за обществото се възприемат едва ли не като криза и трусове. Съвсем нормално е да има промени в ръководните поцизии на различни структури, както и да има промени в изборните политически позиции."

Той коментира и идеята на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседатели. Според него това е ход, с който се цели да се даде отговор на очакванията на различните групи симпатизанти на партията:

"Имали сме и трима съпредседатели - единият от тях бях аз. Но има различни групи депесари. Има едно ново поколение депесари, които са много по-практични, прагматични, които искат всичко да се случи тук и сега. Неслучайно и Доган казва, че пазарната демокрация изяжда ценностите. Трябва да си даваме сметка, че има няколко поколения депесари, които са преживели ужаса на възродителния процес, преживели са жервите и репресиите на етническа основа, принудителното преселване - които са закърмили ДПС с неговите ценности, идеали и философия", обясни Карадайъ във връзка с това, че Делян Пеевски остава лидер на ДПС в парламента, но няма да е еднолично начело, защото наравно с него ще е Джевдет Чакъров.

"Предложените за съпредседатели не определям поколенчески. Определям ги като хора, които биха покрили очакванията на различни групи депесари", поясни той и добави, че Движението няма "сателити" в парламента, които го обслужват:

Председателят в оставка посочи, че почти всеки ден ходи в централата на ДПС.

"Почти всеки ден се виждаме с Доган и Пеевски. Аз си върша работата, а търсенето на дребната интрига, замъглява същността на процеса", подчерта той.

По думите му ДПС не е в криза:

"За какво са й сателити на една политическа партия? ДПС няма стратегическа цел да е първа политическа сила, такива са геополитическите реалности. Може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила. С Пеевски се надявам да успеем да го постигнем това."

Карадайъ отрече да е залитнал към Турция.

"България има стратегически интерес да има добри отношения с Турция, в частност и ДПС като българска политическа партия", посочи той.

На въпрос какво става с него след конференцията на ДПС през февруари, например - посланик в Турция или евродепутат, политикът отговори:

"Оставам верен на ДПС. Благодаря. Благодаря на загрижените за моето бъдеще."


Анкета

Мнения

Мнения
Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици
  14.01.2024 12:07      

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секре