Неделя, 14 Апр 2024
    
Айтос Спорт

Годеницата на шампиона Октай Ружди сложи силно начало на женската борба в Айтос

  14.01.2024 12:54  
Годеницата на шампиона Октай Ружди сложи силно начало на женската борба в Айтос
Октай Ружди и Сийка Иванова (вляво)

Сийка Иванова стана вицешампион, Алиш Алиш заслужи бронз на държавното първенство в Стара Загора

 

Още на 5 януари 2024 г. айтоските борци откриха новия спортен сезон с успешно участие на Държавното първенство за мъже и жени в Стара Загора. От 5 до 7 януари първенството събра най-добрите български борци, тъй като резултатите от това състезание са един от критериите за претендиране на титулярно място в националния отбор за предстоящите олимпийски квалификации.

Айтоските борци постигнаха двоен успех на престижното състезание. Алиш Алиш спечели третото място и бронзов медал, а новото име в айтоската женска борба – Сийка Иванова, заслужи сребърния медал и вицешампионска титла при жените.

Ето какво научихме за Иванова – тя е на 24 години и идва от гр. Сандански. В момента работи в Айтос. Годеница е на Октай Ружди, който пропусна надпреварата на тепиха, тъй като на това първенство влезе в ролята на треньор на айтоските състезатели. По непотвърдена информация, в скоро време Иванова ще бъде треньор на първата група момичета в айтоския клуб по свободна борба.

Още един успех на първенството регистрира айтоският клуб – при жестока конкуренция Ерман Алпер зае седмото място в крайното класиране.

Алиш Алиш на почетната стълбица на Държавното първенство

По думите на президента на КСБ „Айтос“ Ружди Ахмед, сред критериите за определяне на титулярите в националния отбор, освен Държавното първенство, са и международният турнир в Загреб на 10 – 14 януари, Европейското първенство в Букурещ на 12 – 18 февруари, както и турнирът „Дан Колов – Никола Петров“ на 7 – 10 март в София.

Първата квалификация за Игрите в Париж 2024 е европейска и ще се проведе в Баку (4 – 7 април), а от нея единствено финалистите ще заслужат квоти за френската столица. През май пък Истанбул ще приеме световна квалификация (9 – 12 май), на която трима души във всяка олимпийска категория ще получат визи за Игрите, а освен това ще се провежда и допълнително преборване между двамата бронзови медалисти, за да бъде определен още един състезател, който ще участва на най-големия спортен форум. Така че големите състезания при мъжете и жените тепърва предстоят, разказва бившият републикански и балкански шампион, сега треньор на КСБ „Айтос“ Ружди Ахмед.

НП


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Комисар Николай Николаев, директор на РДПБЗН-Бургас: Паркирайте така, че да не пречите на Пожарната и Спешната помощ
  13.01.2024 15:47      

Нека гражданите да се обаждат на 112 след като станат свидетели на инциденти