Четвъртък, 11 Апр 2024
    
Крими

Прокурор Мирослав Илиев за опростения дълг на ВиК-Бургас: Ако няма щета, ще оттегля обвинението

  11.01.2024 16:16  
Прокурор Мирослав Илиев за опростения дълг на ВиК-Бургас: Ако няма щета, ще оттегля обвинението

Георги РУСИНОВ

 

Прокурорът по делото, с което се иска отстраняването от длъжност на директора на ВиК-Бургас Цветан Мирчев, заяви че е готов да оттегли обвинението, ако се докаже, че в действителност няма нанесена щета.

Както писахме по-рано днес на заседание в Окръжен съд – Бургас стана ясно, че дружеството, което е било ощетено Синергон Енерджи ООД е опростило дълг от близо 100 хил. лева на ВиК-Бургас. Именно заради това задължение Държавното обвинение поиска отстраняването от длъжност на Мирчев.

Дългът от близо 100 хил. лева, за който обвиняем е шефът на ВиК-Бургас мистериозно се изпари

Днес и той, и защитникът му адвокат Петър Димитров не се явиха в съда, тъй като и двамата били болни.

След заседанието прокурор Илиев обясни, че вече ще се разследват новите доказателства, които бяха представени в зала, а именно опрощаването на дълга, представляващо обезщетение за неплатена фактура за ток.

„Това е дълг, който е опростен в последствие. В момента, в който е привлечен като обвиняем има такава щета. После щетата се възстановява. Ако има една кражба, а после веща се върне, това не е ли кражба? Това е възстановяване на щета“, каза той.

Прокурорът бе категоричен, че е необходимо да се изчакат експертизите, които ако покажат, че няма нанесена щета, то делото ще се прекрати.

„Подробности не мога да ви кажа, но освен това разследване, има много иззети документи, които са свързани със сключване на договори, по които трябва да се извършат експертизи и да се установи дали няма щета по тях. В крайна сметка това, че е опростен дългът от дружеството, ще го вземем предвид. Факт е, че към момента не е имало платена фактура за ток. Само, че тази фактура носи неустойка от 97 хиляди лева и беше необяснимо защо не е платена. В момента частно дружество, което би трябвало да се възползва от тази неустойка, я опрощава. Сега защитата предоставя доказателства за това, че деянието не е съставомерно. Както казах като проверим тези доказателства, ако е така, ще се прекрати обвинението“, продължи обвинителят.

Прокурор Илиев добави, че се разследват и други работи – имало претърсвания, изземвания на много документи, свързани със сключени договори и уточни, че се изисква време, за да се изготвят експертизите, които да установят има ли вреда.

„Това обвинение конкретно е за тази щета, която частното дружество е решило да опрости. Трябва да се провери в счетоводството дали наистина не са платени тези 97 хил. лева. Това ще стане по съответният ред по НПК и ако се установи, че е така, ще се прекрати делото, ако не – ще продължи разследването. Тези доказателства се показаха сега в съдебна зала“, каза още той.

Прокуратурата: Мирчев може да повлияе на свидетели, Защитата: Няма доказателства за това

Становището на УС на ВиК холдинга в София, с което изказват защитата си за Мирчев и определят отстраняването му от длъжност като нецелесъобразно, прокурор Мирчев коментира така:

„Имат право като едноличен собственик на капитала да изразят такова становище. В крайна сметка той е техен служител. Аз пак казвам, ако няма щета, аз ще оттегля обвинението за отстраняване от длъжност. Но това са доказателства, които в момента бяха представени в зала. Аз не съм си поставил за самоцел да обвинявам някой. Просто има обвинение. Знаете, че шестте лица, които бяха уволнени потърсиха вас медиите. В един момент ме питате сега защо продължава това дело. Такива са били обстоятелствата към момента на повдигане на обвинението. Естествено прилагаме закона“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Лазар Налбантов, директор на училище и народен певец: Натрупаният опит от сцената ми е полезен като директор
  07.01.2024 16:50      

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Семейната среда е оказала влияние т