Четвъртък, 11 Апр 2024
    
Бургас

Търсят се мераклии за директори най-вече на основни училища

  11.01.2024 15:54  
Търсят се мераклии за директори най-вече на основни училища
Училището в Българово, което е създадено в далечната 1905 година, е сред тези, които търсят своя директор в новия конкурс

Надпревара. От 276 обявени конкурси за страната, 16 са в област Бургас

Дона МИТЕВА

6 са училищата от община Бургас, чиито директорски кресла са обявени в конкурса, провеждан по новата Наредба 16. Документите се подават от 11 януари до 12 февруари в РУО. В този списък освен Математическата и Немската гимназии, за които вече информирахме, влизат още Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, Професионалната гимназия по транспорт, ОУ „Васил Левски“ – Българово и Обединено училище „Св. Климент Охридски“ кв. „Рудник“.

Според председателя на Синдиката на българските учители за област Бургас Константин Янков, който от години следи процесите, е спазен основният принцип за обявяване на директорските места. „Според мене в първия транш на конкурса са предложени директорски места, където най-дълго време е имало временно изпълняващ, независимо от това дали на този пост са били оставени титулярите директори, или са се сменяли други лица“.

5 селски училища от община Руен също търсят своите директори и това са: ОУ „Реджеп Кюпчу“ – Сини рид, ОУ „Д-р Петър Берон“ – Вресово, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Зайчар, ОУ „Д. Дебелянов“ – Снягово и ОУ „И. Вазов“ – Струя. От опита на предходните конкурси се знае, че трудно се намират кандидати, които желаят да оглавят училища в малки населени места.

В община Поморие са обявени конкурси за СУ „Иван Вазов“ – Поморие и училището в село Дъбник.

Своите директори търсят и училище „Хр. Ботев“ в Ново Паничарево, община Приморско, ОУ „Г. С. Раковски“ – Оризаре в община Несебър и лозаревското училище „Хр. Ботев“ в община Сунгурларе.

 

Кандидатите пишат концепция за развитие на училището

 

Конкурсните места бяха обявени в официоза на Просветното министерство „Аз Буки“ и  в официалната страница на РУО - Бургас.

Самият конкурс се провежда в две части: писмен изпит, който се състои в решаване на тест и събеседване, което включва решаване на казуси и защита на концепцията за стратегическо управление на институцията.

Самата концепция е за период от три години и трябва да е развита на до 10 страници. Тя се представя заедно с останалите документи при подаването им в запечатан непрозрачен плик, ако се подават документите на място и в електронен вид, ако се подават по електронен път.

Общо 276 конкурса за директори на общински училища обявяват регионалните управления на образованието. Най-многобройни са позициите за директори на основни училища, следвани от тези на средни училища, професионални и профилирани гимназии, начални, обединени и спортни училища. Конкурсите за директори на училища ще се проведат поетапно.

Към началото на настоящата учебна година около 630 – 640 училища са с временни директори, които не са преминали конкурси, или с такива, навършили пенсионна възраст.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Архитект: Българските ваканционни имоти са апартаменти, а не място за почивка
  11.01.2024 13:48      

Силвия Шатърова Българските ваканционни имоти не са такива и те не са рентабилни, говорим