Петък, 29 Мар 2024
    
Любопитно

Смартфонът слуша ли нашите разговори?

  29.12.2023 08:29  
Смартфонът слуша ли нашите разговори?

Много от нас понякога подозират, че смартфонът ни слуша разговорите ни, особено когато говорим за едно нещо, а след това сме нападнати с реклами или съобщения, свързани с този обект. Засега обаче няма потвърждение, че телефоните ни тайно слушат разговорите ни.

Проучване от 2018 г. на Northeastern University, което анализира най-популярните 18 000 приложения на смартфони с Android, не откри доказателства, които да подсказват, че тези приложения тайно активират микрофона, пишат италиански журналисти от La Repubblica.

Но как да обясним тези реклами, които се появяват, след като обсъдим даден продукт?

Специалистите казват, че има две възможни обяснения: или темата ни интересува и сме търсили информация за смартфона, свързана с нея, или рекламите са "предсказани от изкуствен интелект", който анализира нашето поведение и данни, за да познае какво ни интересува.

Първото потвърждение, че смартфонът слуша нашите разговори

За първи път ситуацията изглежда се промени. Има доказателства, че някои маркетингови компании най-малкото рекламират софтуер, който има самата функция да слуша разговорите ни, пишат италианските журналисти, цитирани от Adevarul.

Списание 404 Media разкри това, след като забеляза (по-късно изтрита) уеб страница на Cox Media Group (CMG), рекламираща своята услуга "Активно слушане" със следните думи: "Какво би означавало за вашия бизнес, ако можете да се насочите към потенциални клиенти, които активно обсъждат своите нужди в ежедневните разговори? Не, това не е епизод на Black Mirror, това са "гласови данни". И CMG има възможностите да ги използва в полза на вашия бизнес".

След това отделът за териториален маркетинг на CMG (наречен Local Solutions) твърди, че може да слуша разговорите на хората чрез смартфони, смарт телевизори и други устройства, като идентифицира потребителите в реално време въз основа на техните думи.

Въпреки че не е ясно дали услугата, рекламирана от маркетинговата компания, е била използвана и вкарана в употреба, примерите на уебсайта на CMG дават представа как може да работи. 

Например, ако сте търговец на автомобили в квартал в Милано, който купува услугата CMG Local Solutions, можете да решите данните да бъдат анализирани от хора в радиус от 5 или 10 километра около вашия магазин. Ако слушателите кажат неща като "Може би трябва да сменим колата", те незабавно ще получат реклама за представителството в Google, YouTube, Bing и други, според уебсайта на CMG.

Но има още неясноти. Няма данни, доклади на компании, използващи тази услуга, така че е трудно да се разбере колко истина има в това, което се популяризира.

Нито пък е ясно как  ще работи Active Listening и как събира данни: дали чрез трета страна, интегрирана в приложенията, които изтегляме, или по друг начин.    


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Общество
Бойчо Янев, ръководител на ФТА „Лазур“: Танците са едновременно полет, но и пристан
  26.12.2023 16:00      

Бойчо Янев е роден в село Вълчаново, област Бургас. Завършва българска хореография в