Понеделник, 25 Мар 2024
    
Бургас

Добра кауза накара спортна зала „Младост“ да се пука по шевовете

  24.12.2023 15:22  
Добра кауза накара спортна зала „Младост“ да се пука по шевовете

Добротворци. Концерт и волейболен мач, организиран от ученици, събра над 15 хиляди лева за пострадал в катастрофа

 

Дона МИТЕВА

 

15 134 лева се събраха на благотворителния волейболен мач и концерт в спортна зала „Младост“.  Продадени са около 4000 билета на стойност от 5 лв. Спортната надпревара бе между отборите на ПГЧЕ „Васил Левски“ и Строителната гимназия.

Инициативата за събитието е на Ученическия съвет и е подкрепена от ръководството, учителите и всички ученици на ПГЧЕ „Васил Левски“.

Благотворителната кампания е в две части. Втората – базарът,  се състоя в петък, от 9.30 часа.

Гости на базара бяха представители на училищното настоятелство, Фондация „Оставам тук“ и родители.

Коледният базар бе открит официално от г-жа Иванова, която пожела на цялата ни общност светли празници.

Приветствие отправи и представителят на училищното настоятелство - г-жа Румяна Гюркян и г-жа Ани Йовчева - представител на Фондация „Оставам тук“. 

За поредна година учениците от Руската гимназия проявиха съпричастност и подкрепа чрез кулинарното творчество на цели семейства, въплатено в невероятни коледни бисквитки, кексчета и всякакви домашни вкусотийки, коледни картички, картини и ръчно изработени сувенири, които намераха новите си притежатели моментално.

За първи път на базара заработи „Коледна работилничка за оригами коледни фигурки“ и мастър клас за изработването им.

Събраните средства от двете инициативи ще бъдат разпределени от нарочно избрана комисия, която включва ученици, родители и учители. Парите ще подпомогнат Михаил Павлов, който на 14 август тази година катастрофира и остана парализиран от гърдите надолу, вследствие на тежка гръбначномозъчна травма. Той е съпруг на преподавателка в гимназията. Надеждата Мишо да проходи отново идва от турска болница. Необходима е обаче сумата от 120 000 евро, която е непосилна за семейството.

Част от средствата ще подпомогнат и ученици, които са в неравностойно положение.

Концертната част, предхождаща спортната надпревара, бе изградена изцяло от учениците на Руската гимназия. Представиха се всички състави по националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

„Спортна зала „Младост“ бе препълнена догоре от ученици от различни училища, родители. Капитанът на волейболния отбор „Нефтохимик“ и общински съветник Иван Станев  и дългогодишният волейболист Розалин Пенчев подариха на двата отбора по една волейболна топка. А Иван Станев каза пред нас, че толкова много публика не е имало и на техните мачове.

Нашият отбор падна, заслужено. Отборът на Строителния бе по-силен. Там има ученици, които се занимават с волейбол на професионално ниво. Докато нашите ученици от девети клас тепърва започват. Въпреки всичко не беше важна победата, а каузата и това, че в един такъв момент учениците се отделиха от телефоните“, коментира директорката на ПГЧЕ „Васил Левски“ Весела Иванова.

Тя похвали работата и на учениците, създали много стройна организация и миналата седмица са обиколили училищата, за да продават билети. „Абсолютно всички колеги ни съдействаха при продажбата на билети. Затова на мача имаше ученици от всички профилирани и професионални гимназии. Като изключение бе училище „Св. св. Кирил и Методий“, защото колежката, за чийто съпруг ще бъдат част от средствата, е работила там преди да дойда при нас“, поясни Иванова, подчертавайки и това, че училищното настоятелство също е съдействало активно, за да се случи събитието.

Гости на благотворителния волейболен мач бяха зам.-кметът по образование и социални дейности към община Бургас Михаил Ненов, Павлина Алексиева – ст. експерт по ФВС в РУО – Бургас, общинските съветници Красимир Калудов и Георги Маринчев. Заедно с тях бяха и директорът на Руската гимназия Весела Иванова и целият ѝ екип.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Патриарх Неофит: Нека молим за мир и благоволение по целия свят
  25.12.2023 15:50      

Това призова той в своето слово по случай Рождество Българската патриарш