Понеделник, 25 Мар 2024
    
Любопитно

Защо котката ви атакува коледното дърво? Опасно ли е това?

  25.12.2023 14:09  
 Защо котката ви атакува коледното дърво? Опасно ли е това?

Как да предпазите домашния си любимец

Психологът на животни и ветеринарен лекар Ангелина Сиротина разказа за NEWS.ru защо символът на Коледа и Нова година е толкова привлекателен за животните, как да ги предпазим от наранявания и какви други „празнични злополучия“ могат да се случат на любимите ви котки и кучета.

Ангелина Сиротина каза, че котките ги привлича предимно украсата на елхите. Светлини, искри, играчки - всичко това предизвиква интерес у домашните любимци и привлича вниманието им.

 „Котките, разбира се, са любопитни за всичко това. Те искат да пипнат всичко това с лапите си и да го опитат. Ако в къщата има светещи котешки играчки, тогава домашният любимец може просто да асоциира коледната елха с тях. И ако някоя топка падне и се търкулне, как да не си поиграеш? Освен това котката със сигурност ще се върне за още малко от това забавление“, казва Ангелина Сиротина.

Зоопсихологът добави, че елхата е привлекателна и за котките и просто, защото е дърво и имат инстинкта да скачат върху него и да се катерят. Котките обаче, определено няма да искат дъвчат борови иглички, подчертава Сиротина, „в крайна сметка те не са идиоти и няма да объркат игличките с тревата, която обичат да дъвчат през лятото“.

Малките котета, особено тези под една година, реагират най-бурно на новогодишната елха, казва зоопсихологът, защото я виждат за първи път. Но по-възрастните животни също могат да проявят интерес, защото „впечатленията от това, което са видели в миналото, са били забравени през годината“, поясни тя.

Ветеринарният лекар Михаил Шеляков в разговор с NEWS.ru добави, че мигащите светлини също привличат вниманието на котките.

„Това обаче не е причина да се отказвате от светлинките. Просто купете такива с батерии, така че котката да не получи токов удар, ако реши да дъвче кабела“, посъветва експертът.

„Въпреки че в действителност не е задължително котката ви да реагира на коледното дърво. Има и животни, които са напълно безразлични към тях. Въпреки че, разбира се, такава реакция е много по-рядко срещана“, каза Ангелина Сиротина.

 

Какви са опасностите за котките от играта с коледното дърво?

 

Според ветеринарния лекар основната опасност, която дебне котките, които се окажт в близост до коледната елха, са гирляндите. Животните, по правило, се опитват да ги дъвчат. И това може да доведе до сериозни последствия.

„Могат да си прережат езика. Гирляндите са дълги и когато котките започнат да ги дъвчат, поради структурата на езика им, неговата грапавост, вместо да ги изплюя, те го поглъщат. Гирляндите започват да се увиват около езика и може да се заплете в червата и да стане на топка”, обяснява Ангелина Сиротина.

Освен това, според специалиста, за направата на гирляндите се използват химикали и бои, с които котката може да се отрови.

 

Как да помогнем на котка, която яде гирлянди?

 

Ангелина Сиротина посъветва собствениците на домашни любимци, които забележат, че котката яде гирлянди, незабавно да приберат декорациите. Ако този момент е пропуснат, тогава трябва да се действа според ситуацията.

„Трябва да разберете, че тези украшения имат доста остри ръбове и могат да причинят порязвания по езика или вътрешните органи на котката. Ето защо, ако само върхът на гирлянда стърчи от устата на вашия домашен любимец, можете да опитате внимателно да го издърпате. Ако поддава лесно, тогава можете бавно да го извадите. Няма нужда да стоите и да чакате, докато животното довърши напълно украсата ви”, казва зоопсихологът.

„Ако не можете да го извадите, котката трябва спешно да бъде отведена във ветеринарна клиника. Най-вероятно ще се наложи да бъде извършена операция. И ако собствениците не са забелязали навреме, че котката им е изяла гирляндите е възможен фатален и изход“, предупреди Ангелина Сиротина.

 

Как да предпазим коледната елха от котки?

 

Най-лесният начин да държите котката си далеч от коледната елха е като я държите извън стаята, където тя пребивава. Ако жилищното ви пространство не позволява подобно разрешение на въпроса, има няколко други ефективни препоръки. Първо, дървото трябва да мирише на борови иглички, цитрусови плодове или нещо, което котката не харесва.

„По правило животните не се интересуват от миризмата на борови иглички. Миризмата на цитрусови плодове също ги отблъсква. Затова, ако имате изкуствена елха, тогава трябва да я напръскате с боров дезодорант. В днешно време те са много модерни и се продават в почти всеки магазин“, казва Ангелина Сиротина.

Тя също така съветва да поставите резенчета пресни цитруси или техните корички близо до дървото. Това също ще държи котката ви настрани.

Втората препоръка е дръвчето да е добре закрепено и под него да има стабилна стойка. Можете също така да завържете дървото за нещо стабилно.

Друг метод, който може да се използва, за да разбере домашния ви любимец, че не бива да се катери по дървото е с помощта на спрей или шумно средство. По този начин котката ви ще се изплаши, ще избяга и ще помисли няколко пъти, преди да се приближи до дървото отново.

„Този метод се използва във всяка ситуация, в която котките са прекалено палави. Ако котката вече е свикнала с някакъв подобен метод, използвайте го. Ако не, можете да изградите такъв нов рефлекс. Но мисля, че ще си развалите цялата почивка, ако се занимавате с постоянни тренировки“, допълни Ангелина Сиротина.

Зоопсихологът уточни, че ако няколко котки живеят в апартамента ви или домашният любимец е много упорит, тогава ще трябва да направите компромис. В този случай Сиротина съветва да украсите елхата само с нечупливи играчки и да не окачвате сирлянди върху нея. Освен това можете да постелете килим или одеяло под дървото, така че ако падне играчка тя да не се търкаля по пода и да не привлича ненужно внимание.

 

Кой освен котките може да бъде опасен за елхата?

 

Ангелина Сиротина отбеляза, че едно куче, особено ако е малко, може да бъде по-опасно от котка за новогодишното дърво. Факт е, че те са по-активни и непохватни.

 „За тях падането на коледната елха не означава нищо. Ще им хареса да падне долу и да я влачат през целия апартамент. Тук мащабите на унищожението са още по-големи”, отбеляза зоопсихологът.

В този случай тя препоръча да изберете по-малко дърво и да го поставите на по-високо място - поне на стол или на маса, така че кучето да не може да я стигне.

 

Какви други новогодишни „бедствия“ могат да предизвикат животните?

 

Друга опасност обвързана с животните в новогодишната нощ според Ангелина Сиротина е трапезата. Както котките, така и кучетата могат лесно да се качат на масата и да похапнат празнично.

„Всяка година на 1 януари всички ветеринарни клиники са претъпкани с прехранени животни, които имат натравяния и лошо храносмилане. Затова внимавайте и не оставяйте масата без надзор”, казва ветеринарят.

Тя подчерта, че в къща, в която живеят домашни любимци, всички храни от новогодишната трапеза трябва да се поставят в хладилника преди лягане.

„Не трябва да допускате изкусителни мисли като „Ще съберем утре“, защото в противен случай вашите домашни любимци ще продължат да празнуват“, предупреди зоопсихологът.


Анкета

Мнения

Мнения
Константин Бачийски: Различията ми с ПП са за двойното гражданство в Конституцията
  23.12.2023 17:27      

„Принципът ми интересите на българските граждани да бъдат на първо място пред политическите