Сряда, 20 Мар 2024
    
Бургас Любопитно

От Академия за коледари възкресиха автентичните български традиции в Университет „Поф. д-р Асен Златаров“

  20.12.2023 15:46  
От Академия за коледари възкресиха автентичните български традиции в Университет „Поф. д-р Асен Златаров“

Инициативата на Факултета по обществени науки при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас  „Академия за коледари“ се оказа невероятно зареждаща и продуктивна. Днес, на Игнажден, младите коледари от всички специалности на Факултета, станаха първите и най-добри полазници във всички звена на Университета.  Рано сутринта те бяха посрещнати най-напред от ректорското ръководство с коледен кравай и гевреци, както повелява традицията.  Ректорът на Университета, проф. д-р Христо Бозов, ги посрещна и поздрави за инициативата, а те изрекоха и изпяха благословии за целия академичен колектив на висшето учебно заведение.

         След това поред коледарската група обиколи всички звена на Университета, където бе посрещната с радост и почерпка,  като навсякъде момчетата изрекоха своите пожелания за весели коледни празници и здрава, мирна и успешна нова година. Най-многолюдно и тържествено бе посрещането във Факултета по обществени науки, където, освен ръководството на звеното, начело с декана, проф. Румяна Папанчева и техните преподаватели, ги очакваха да им се порадват превъплътени във фолклорни роли и техните състуденти и приятели.

         Празникът повиши градуса на предпразничното настроение и младите коледари бяха дарени навсякъде с коледни пити, сладки и напитки.

         Възкресяването на автентичната българска  коледна традиция нямаше да бъде възможно без инициативата и настояването на главния тютор на ФОН, доц. Пенка Вълчева, на доц. Захарий Дечев, на зам. ректора, проф. Севдалина Турманова, на огромния талант на гайдаря  Петко Янгьозов,  също  преподавател във Факултета, който осигури музикалния съпровод на изпълненията, както и на съдействието на музикантите и танцьорите от Ансамбъл „Странджа“ и лично на художествения им ръководител, Марио Егов, които дни наред обучаваха младежите на песните и танците, свързани с Коледа.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски за промените в Конституцията: Изчистихме много неща, всичко е наред за гласуването в сряда
  19.12.2023 17:38      

На въпрос дали промените съответстват на концепцията, която трите формации - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДП