Вторник, 19 Мар 2024
    
Бургас

Бургаската IT гимназия става лицей на Софийския университет

  19.12.2023 17:29  
Бургаската  IT гимназия става лицей на Софийския университет

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи статут на асоциирано училище към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Споразумението вече е одобрено от Министерството на образованието и науката. Това обявиха днес в Бургас ректорът на СУ проф. д-р Георги Вълчев и кметът Димитър Николов.

„С това бургаската гимназия става първото извън София и третото в страната асоциирано училище към Софийския университет след Националната природо-математическа гимназия и Националната гимназия за древни езици и култури. Така достигаме до всички факултети на СУ, включително до докторската програма по компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT. Това ще ни помогне и за догодина, когато Бургас ще бъде първият домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други училища и градове в страната“, сподели по време на срещата кметът Димитър Николов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ като изследователско висше училище има право на 8 споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност.

„Стъпвайки с наш филиал в Бургас, направихме най-логичната стъпка да изберем едно от най-модерните училища тук, за да дадем на младите хора перспективи за бъдещо развитие. В Бургас имаме добрите примери, които са резултат на последователна далновидна местна политика. Трябва да се работи за подобряване на връзката между средното и висшето образование, ако искаме да даваме шанс на младите хора да се ориентират навреме и да имат добра реализация. Това споразумение е добър пример, който искаме да превърнем в стандарт за страната. Това ще помогне на младите хора да получат добро образование и без да ходят в чужбина, да ги задържаме в регионите. Благодаря на Община Бургас за партньорството“, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

Като лицей към Софийския университет гимназията по компютърно програмиране в Бургас ще бъде подпомагана в учебната си дейност от университета в изготвяне на учебните програми по специалните предмети и периодично атестиране на всеки три години на учителите по тези предмети, осъществявано от съответните факултети на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Когато говорим за технологични решения и иновации, ние се надпреварваме с времето, за да се изчака да се изучи поредният випуск от преподаватели по математика и информатика. Затова по този начин нашите възпитаници ще получават директен достъп до хората, които създават тези иновации, а университета ще получи възможност да идентифицира младите таланти и да им помогне в кариерното развитие“, сподели още зам.-кметът по образование в Община Бургас Михаил Ненов.

Споразумението дава право на преподавателите на гимназията да ползват безплатно всички университетски форми на квалификация и следдипломно обучение, предлагани от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това са кариерни пътеки, които ще направят учениците ни успешни хора и ще им помогнат да изберат професия, свързана с технологии. Нашата гимназия преди две години откри две нови специалности за страната – програмиране на роботи и на изкуствен интелект. За това ни е необходима подкрепа от академичната общност. Градът ни вече има филиал на Софийския университет и сега надграждаме това ниво, като ще си сътрудничим с всички негови факултети за развитието на децата“, допълни директорът на Професионалната гимназия по програмиране Димитрина Тодорова.

Според споразумението университетски преподаватели ще посещават учебните занятия по профилиращите предмети. Оценките от зрелостните изпити на кандидат-студентите, завършили бургаската гимназия, ще могат да се ползват като балообразуващи за прием в бакалавърски специалности на Стопанския факултет, след одобрение от Академичния съвет на СУ. След такова одобрение и оценката от защитата на дипломната работа пред комисия от Университета на кандидат-студентите, завършили ПГПКИ с успех от дипломата за средно образование не по-малко от много добър 5.00, може да се приеме за балообразуваща оценка за прием в бакалавърските специалности на Стопанския факултет.

 

„Като ръководител на магистърска програма в областта на изкуствения интелект и на кариерния център в СУ мога да кажа, че това са предизвикателни науки, изискващи висока експертиза от страна на бизнеса и на академичния свят. Създаваме поредица от иновативни продукти, стъпвайки върху този опит. Сега предприехме това начинание, за да работим заедно и да създаваме синергия училище-университет-бизнес“, сподели доц. Боряна Богданова зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ.

 


Анкета

Мнения

Мнения
.Делян Пеевски за „Възраждане“: Не са депутати и мъже, а плюнки и терористи
  18.12.2023 11:54      

Като "плюнки" определи депутатите на "Възраждане" лидерът на групата на ДПС Д