Вторник, 19 Мар 2024
    
Бургас Крими

Прокуратурата: Мирчев може да повлияе на свидетели, Защитата: Няма доказателства за това

  18.12.2023 14:50  
Прокуратурата: Мирчев може да повлияе на свидетели, Защитата: Няма доказателства за това

Георги РУСИНОВ

 

Окръжна прокуратура смята, че шефът на ВиК-Бургас Цветан Мирчев, който е обвиняем в длъжностно престъпление за нанасяне щети на дружеството в размер на близо 100 хил. лева, може да повлияе на свидетелите. Именно затова се иска временното му отстраняване от длъжност.

„Отстраняването на изпълнителния директор се иска за това, че докато заема отговорно служебно положение може да възникнат съмнения, че може да повлияе на събирането на доказателства, които са разпит на служители в дружеството, събиране на документи и т.н. Още повече, че една част от свидетелите бяха освободени. Дали по тази причина или не, но така или иначе възниква едно съмнение, че може да се повлияе на останалите служители, които тепърва предстои да бъдат разпитвани. По тези причини съм внесъл искане пред Бургаски окръжен съд за временно отстраняване от длъжност на обвиняемия. Към момента има само един обвиняем, което е искане по закон за отстраняване от длъжност. Т.е. друго лице с такова качество няма“, коментира пред съдебните репортери прокурор Мирослав Илиев.

Държавният обвинител не пожела да коментира обвинението, тъй като етапът на разследване е много ранен.

„Обвинението е по чл. 282 за длъжностно престъпление. Това, че има повдигнато обвинение означава, че има доказателства за престъпление, но тепърва се събират и други доказателства. Предпочитам да правим изявления, когато сме събрали всички доказателства“, посочи той и добави, че шест са освободените от Мирчев служители.

Самият директор на дружеството не се яви в съда. Да внесе болничния му дойде адвокат Петър Димитров, който бе доста лаконичен в кулоарите на Окръжен съд – Бургас.

„Не съм оторизиран да казвам къде се намира клиента ми. Отговорих вече, че в хода на досъдебното производство ще става ясно дали има нанесена такава щета, или няма“, заяви защитникът и кратко отговори, че той като адвокат винаги пледира за справедливостта, а каква щяла да е тя, ще разберем на по-късен етап.

Адвокат Димитров отказа да коментира дали има политически или икономически натиск срещу подзащитния му. А самото обвинение коментира така:

„Прокуратурата е преценила, че има някакви доказателства. Защитата лично смята, че такива няма“.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски за промените в Конституцията: Изчистихме много неща, всичко е наред за гласуването в сряда
  19.12.2023 17:38      

На въпрос дали промените съответстват на концепцията, която трите формации - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДП