Събота, 16 Мар 2024
    
Крими Спорт

Арестуваха и националния треньор по щанги за корупцията в спортното министерство

  16.12.2023 14:39  
Арестуваха и националния треньор по щанги за корупцията в спортното министерство
  lap.bg

Олимпийският шампион по вдигане на тежести и настоящ треньор на националния отбор на България Иван Иванов също е бил арестуван във връзка с корупционния скандал в Министерството на младежта и спорта, разразил се в петък (15 декември).

Иванов не е водил съботната тренировка на отбора, а е бил заместен от помощника си Никола Колев, съобщи bTV.

Информацията за още един арестуван Иван Иванов бе потвърдена и от източник на "24 часа".

Първият арестуван по случая бе синът на националния треньор - Иван Иванов-младши, който е експерт в дирекция в спортното министерство.

Ето и цялата корупционна история, развихрила се в петък:

От шефа на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид е поискан подкупът от 62 хил. лева, с който е хванат експерт от Министерството на младежта и спорта. Парите били, за да му осигурят 1,2 млн. лв. за организиране на европейско първенство догодина и да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на съответната федерация. Това стана ясно от официално изявление на зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

Парите били белязани, а служителят Иван Иванов е задържан. Арестът е извършен в петък в сградата на спортното ведомство на бул. “Васил Левски”. Задържаният работи като експерт в дирекция на министерството.

По-късно в петък бяха арестувани още двама души, включително шефката на дирекцията. Те бяха изведени с белезници и качени в патрулки. По информация на “24 часа” има и още отведени за разпит.

Разследването започнало, след като шефът на федерацията по вдигане на тежести се оплакал в антикорупционната комисия, че му искат подкуп. След като не използва конкретните имена, но бе попитан за Маджид и Иванов, Кръстев каза, че не отрича информацията. В понеделник от прокуратурата ще дадат нов брифинг.

От държавното обвинение поискаха повече време за подробности, тъй като при тях случаят е дошъл по обяд. Градският прокурор Илиана Кирилова изтъкна, че експертът е задържан за 24 часа. Извършват се обиски, претърсвания и разпити.

“Ръководството на Министерството на младежта и спорта оказва пълно съдействие на Софийската градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции”, съобщиха от спортното министерство след първия арест.

“Поздравявам службите за добре свършената работа. В министерството няма място за корупция”, заяви спорният министър Димитър Илиев.

Европейското първенство по вдигане на тежести ще се проведе от 12 до 20 февруари в “Арена София”.


Анкета

Мнения

Бургас Култура Мнения
Кметът Николов: В сърцето на Райна Кабаиванска има специално място за родния Бургас
  15.12.2023 17:00      

Малцина са хората, в които можеш да видиш въплътено достойнството на цял град или държава. Райна