Събота, 16 Мар 2024
    
Бургас

Празнуват военните моряци от база Бургас

  15.12.2023 16:27  
Празнуват военните моряци от база Бургас

На 15 декември 2023 г. се навършват 79 години от създаването на военноморска база Бургас

Началото на Военноморска база Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски за създаването на вмб – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан - лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер поставя началото на пътя за утвърждаване на военноморската база  със следното послание: „Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство както за бургаската общественост, така и за цяла България.

Днес на празника присъстваха заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили капитан I ранг Атанас Змийчаров, командири на военни формирования, военнослужещи и цивилни служители от военните формирования, дислоцирани във вмб – Бургас.

          В словото си по повод годишнината командирът на вмб – Бургас капитан I ранг Петър Петров благодари на военнослужещите и цивилните служители за положените от тях усилия, труд и висок професионализъм през изтеклата година, наситена с множество  предизвикателства – успешно приключени проверки, помощ на населението при бедствия и унищожаване на невзривени боеприпаси. Пожела им здраве, упоритост и въпреки всички трудности – оптимизъм и всеотдайност, за издигане на авторитета на военните моряци.

         Заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили - капитан I ранг Атанас Змийчаров приветства всички присъстващи по повод годишнината и им пожела здраве и много бъдещи успехи.

          На празника бяха наградени отличилите се военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов и от командира на вмб – Бургас. В памет на загиналите военни моряци бяха поднесени венци и цветя на мемориалния комплекс, след което отец Стилиян от град Черноморец отслужи молебен за здраве и благоденствие в църквата „Свети Мина“ във вмб – Бурга


Анкета

Мнения

Бургас Култура Мнения
Кметът Николов: В сърцето на Райна Кабаиванска има специално място за родния Бургас
  15.12.2023 17:00      

Малцина са хората, в които можеш да видиш въплътено достойнството на цял град или държава. Райна