Петък, 15 Мар 2024
    
Бургас

Национална онкологична болница „Дева Мария“ е Сграда на годината’23 в категория „Здравеопазване“

  15.12.2023 16:23  
Национална онкологична болница „Дева Мария“ е Сграда на годината’23 в категория „Здравеопазване“

На церемония късно снощи сградата на Националната онкологична болница „Дева Мария“ бе отличена с приза Сграда на годината в категория „Социална инфраструктура – ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“. Годишната класация под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройство e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в България, което oтличaвa нaй-дoбpитe пocтижeния пpи peaлизaция нa cъвpeмeнни cгpaдни пpoeĸти пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa, ĸaĸтo и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeĸт и cтpoитeл.

От името на инвеститора Семир Абумелих и „Света София Билдинг“ ЕООД наградата получи Лора Алексиева, началник отдел Инвестиционни проекти. Заедно с нея на сцената се качиха представители на двете архитектурни студиа, работили по проекта- арх. Светослав Спасов, управител на "Фор Райс" ЕООД и инж. Груд Илиев,управител на  "Кабано" ООД, както и инж. Людмил Митов, управител на строителна фирма „Планекс Бургас“ ООД, реализирала сградата.

„Болницата нямаше да бъде възможна без неимоверните усилия на собственика и основател на болница ‚Дева Мария“- Семир Абумелих, за който е тази наградата. Благодаря за високата оценка!“  каза Лора Алексиева при получаването на високото отличие.

Болницата е разположена в един от тихите квартали на град Бургас – квартал Ветрен. С нейната структура и височина се отличава и контрастира на околните пространства, като оформя силен вертикален акцент в градската територия. Това поставя сериозни изпитания пред градското планиране и достъпност, което благодарение на разумните инвестиционни и проектантски решения е превърнато в предимство и допринася за значително повишаване на качеството на обитаване, труд и отдих в района.

„Напълно заслужаваме наградата. И не защото сме най-модерната болница в момента, не защото сме най-високотехнологичната, но защото тази сграда беше построена в невероятно сложна обстановка. Дори няма да споменавам пандемията и кризата за материали, а сложни условия откъм височина, пожарни изисквания, адаптация към околната среда. Тези три точки сами по себе си струваха на инвеститорите над 7 млн. лв. В последните 30-40 години в България няма построена 40 метрова болница. При нас на вертикала са събрани отделенията, което изключително помага за организацията на дейностите посредством асансьори, но това затрудни влизането в изискванията за пожарна безопасност, които не бяха много ясни за такъв тип сграда. Днес резултатът е ясен- около 25% от площта е за пожарна безопасност и въздуховоди, които преминават през цялата сграда. Адаптацията към околната среда също създаде проблеми, защото болницата е построена в нисък район и височината ѝ би създала конфликти със съседните обекти, включително с детската градина в близост.Наложи се инвеститорите да изкупят всички парцели около новия корпус, за да може да се осигури отстояние и да не се получи конфликт тип засенчване. Още при представянето на проекта показахме модел на засенчване от новия корпус в различните месеци, за да се види как ще се отрази на съседните обекти. Това не беше задължително, но за нас беше морално.“ разказа след церемонията г-жа Алексиева.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Кметът Николов за исканото повишаване на такса битови отпадъци:  Това е цената на услугата
  14.12.2023 13:22      

Дона МИТЕВА Това е цената на услугата, а съпротива винаги е имало. Така кметът  Дими