Сряда, 21 Фев 2024
    
Мнения Общество

Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата

  10.12.2023 17:36  
Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата

Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията този срамен епизод от историята приключва. Това се посочва в позиция на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, изпратена от пресцентъра на формацията.  

„С интерес наблюдавам нервното поведение на президента Радев, който за втори път в продължение на няколко дни се опитва да обърка евроатлантическата посока на България, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание. Добре би било президентът отново да си прочете правомощията и да се придържа към тях“, отбелязва Делян Пеевски.

 Според него неслучайно Конституцията е предвидила разделение на властите и институциите, като защита на независимостта на парламента и държавността от подобно въздействие. „Нещата, всъщност, са прости - на президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, довели до геополитически колебания и икономическа и социална нестабилност. С промените в Конституцията, за които народните представители показаха политическа воля  и съгласие, този срамен епизод от политическата ни история приключва и никога няма да може да се повтори“, се казва в позицията. 

Делян Пеевски отбелязва още, че необходимостта за съществуването на този парламент и това правителство е продиктувана от отговорността България да стои стабилно на евроатлантическия си път и това е гаранцията, че никога няма да потегли на Изток, към Москва. По неговите думи България има нужда от политическа стабилност, с ясна евроатлантическа принадлежност и управление, в полза на хората.

По-рано днес президентът Румен Радев, който откри в Ниш, Сърбия, газова връзка, коментира пред журналисти приетите на първо четене промени в основния закон от Народното събрание в петък. Притеснява ме, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията, каза той. Според него не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие на необходимостта от съществуване на тази коалиция. 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Николай Николаев, директор на РПЗСБ – Бургас:  Трудно можем да стигнем до горящ апартамент или кола заради паркирали автомобили
  19.02.2024 17:13      

Силвия Шатърова Всяко разширение на синята и зелена зона става със съгласуване с нас. За