Сряда, 21 Фев 2024
    
Общество

Ще извади ли PISA образованието от инерцията?

  10.12.2023 10:50  
Ще извади ли PISA образованието от инерцията?

Учителят по български език и литература Маргарита Илчева

 

В PISA са участвали 80 държави от целия свят. Това не е оценка просто за учениците или за отделните училище, а за системата. Най-вече за учебното съдържание. Това коментира в студиото на „Събуди се”, преподавателят по български език и литература Маргарита Илчева.

Според нея големия проблем в образователната система е свободата на учителя. „Тя е много ограничена, няма пряка връзка между учебните програми, въпреки нашите усилия да ги направим по-добри”, добави тя.

 По думите и трябва коренна реконструкция на българската образователна система. „Сложна ,материя свързана с ,много сериозно академично знание се преподава в неподходяща възраст. Голяма част от учениците буквално се спасяват със стария начин „зубрене” или с вече новия начин четене от интернет”, каза още тя.

Илчева каза, че трябва да бъде поставен акцент върху висшето образование с промяната в обучението на студентите. Според нея трябва да бъде даде по-голяма свобода на учителите.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Николай Николаев, директор на РПЗСБ – Бургас:  Трудно можем да стигнем до горящ апартамент или кола заради паркирали автомобили
  19.02.2024 17:13      

Силвия Шатърова Всяко разширение на синята и зелена зона става със съгласуване с нас. За