Вторник, 27 Фев 2024
    

Новоназначени учители получиха грамоти от Общината

  28.11.2023 17:19  
Новоназначени учители  получиха грамоти от Общината

Дона МИТЕВА

133 новоназначени учители бяха наградени на специална церемония. Професията си те определиха като предизвикателство, на което се отдават с удоволствие.

Мнението на директорите, които придружаваха своите млади колеги в празничния момент е, че голяма част от тях са родени за тази професия. Имат подход към децата и се справят от първия момент. Но не скриха и това, че има такива, които имат нужда от ментор, който години на ред трябва да е до тях, за да станат истински майстори в час. Не е тайна обаче и това, че все по-малко млади хора напускат тази професия, вероятно заради заплащането.

Чрез  творчески панел преди връчването на грамотите младите педагози обобщиха какво би мотивирало един млад човек да стане учител. Златина Калева обобщи анкетата така: „Благодаря на кмета  Николов и Община Бургас за цялата помощ, която се оказва не само на младите учители, въобще за образованието в града.

Самите млади учители имат огромното желание да бъдат учители на бъдещето. Те искат да променят децата, да ги научат да мислят извън рамката. Като разбира се, се спазва определения учебен план и необходимостта от усвояване на определени знания, които те трябва да научат.

След обсъждане с колегите по поставените въпроси бих могла да кажа, че колегите имат желание да търсят ментор, съдействие за работата в училище и за различните начини за адаптиране на децата в училищна среда. Това е особено важно при първокласниците, които идват от детските градини. Както и адаптирането на учениците в пети клас, а след това и в гимназия“, обобщи младата учителка.

 Яна Пенчева от Бургас, която е учител в Детска градина „Звездица-Зорница“ коментира, че днешните деца се развиват по-бързо дори от своите учители:

„Младото поколение, което израства е по-напреднало. Те са обградени с нови технологии, всичко им е предоставено. Предизвикателство е както за нас, така и за родителите, защото те очакват детето им да е най-доброто и най-образованото. Смятам да продължа да съм учител.  Това е моята професия“, каза тя.

„Когато стартира тази иницаиатива мисля, че наградихме 43 млади преподаватели, а сега те са три пъти повече, което показва изключително приятна тенденция да се увеличава броят на младите хора, които поемат по пътя на учителската професия. Което е прекрасно, защото първо те влизат във вече изградена система, ползват опита на своите колеги, които от години работят в сферата на образованието. И второ, влагат своята енергия, своите виждания, нови инициативи. Заедно с младите преподаватели се роди и инициативата „Първокласно начало“, което функционира пета година и показва изключително добри резултати. Общото ниво на успеваемост на децата е по-високо от преди пет години, което означава, че ние сме успели като първоначален замисъл.

Благодаря на всички, които въпреки трудностите в тази професия, защото тя е професия с много трудности и предизвикателства те буквално живеят с проблемите на своите ученици, но и се радват на техните успехи. Те са и хора с големи сърца и най-вече с големи сърца“, каза кмета Николов.

Това, че настъпва смяна на поколенията в училище доказва и Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" – новоназначените учители тази година там са седем.

Сред младите учители, придружавани от директорите на училища  на събитието бяха кметът Димитър Николов, който връчи отличията, както и заместник-кметът по Образование Михаил Ненов, председателят на ОбС Михаил Хаджиянев, представители на университетите и синдикатите.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Румен Радев: Ако парламентът не озапти Асен Василев, ще наложа вето върху бюджета
  27.11.2023 12:25      

Георги РУСИНОВ   Президентът Румен Радев предупреди, че може да наложи вето