Понеделник, 26 Фев 2024
    
Общество

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще изследва безплатно хора с риск от атеросклероза

  27.11.2023 08:01  
Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще изследва безплатно хора с риск от атеросклероза

Задължително се запишете, ако сте пушач, диабетик, с високо кръвно или наднормено тегло

 

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще преглежда и изследва безплатно хора с висок риск от атеросклероза. Атеросклерозата е съдово заболяване с мастни отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Тя носи риск от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и други. Целта е те да бъдат предотвратени и хората да бъдат запознати с рисковите фактори. Кампанията започва от днес и ще се провежда до средата на м. декември.

За преглед и съдово изследване с доплер могат да се запишат хора с висок риск от атеросклероза – пушачи, диабетици, хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишен лош холестерол и триглицериди, с фамилна обремененост, чест прием на алкохол и над 45 години. Някои обезпокояващи симптоми също могат да бъдат знак за атеросклероза: замайване и шум в ушите, нарушено равновесие при покой или ходене, изтръпване на крайниците, мускулна слабост, болка в седалищна, бедрена и/или подбедрена мускулатра при вървене, студени крайници и мускулни крампи.

Прегледите ще се провеждат в кабинет 209 във Втора база на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас (до Инфекциозно отделение) от 12 до 16 ч. всеки делничен ден. Задължително е записване на час на тел. 0879357681. Телефонът е активен от 8 до 16 ч. в работни дни. Часовете са ограничени и се дават до изчерпване! Направление от личен лекар не е необходимо. 

Всеки пациент ще получи обективна информация и оценка на периферната артериалната система и навременна диагностика при наличие на заболявания. Прегледите ще се провеждат от екипа на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас: проф.д-р Валентин Василев, д-р Огнян Матков, д-р Ивайло Хаджиев, д-р Радослав Шишков, д-р Христо Хлебаров, д-р Майа Стоянова.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: Мога да се справя като премиер, Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата
  26.11.2023 22:02      

Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управлява