Понеделник, 26 Фев 2024
    
Бургас

17 часа пътуване от Букурещ до Бургас

  27.11.2023 11:58  
17 часа пътуване от Букурещ  до Бургас

Дона МИТЕВА

Двадесетсантиметровият сняг и вятърът се превърнаха в сериозно изпитание за не една туристическа фирма. Сред тях е и тази на Евелина Пулева, която заедно със съпруга си реализира поредната екскурзия до термите в северната ни съседка и преживя ада на прибирането до Бургас, траел 17 часа. И са едни от малкото успели да го направят: „Изводите от преживяното с едно изречение: липса на ръководни мислещи кадри, безхаберие на управниците, не поддържна пътна мрежа до толкова, че  надлезите  са оставени заледени и само шофьорите знаят какво преживяват.

 Не може при 20 см сняг да блокира главни артерии, да остави тировете да задръстят единственият почистен проход, който е  връзка между северна и южна България. Колеги останаха  на Поликраище с туристи, лява лента към Велико Търново бе задръстена от тирове и на целият този хаос видяхме само на Велико Търново  полиция, защото имаше закъсал тир. АПИ не отговаряха на телефоните, КАТ – Русе и Шумен също, от тел. 112 даваха противоречиви информации тип свободно съчинение и бяха  безпомощни да ни упътят къде пътищата са проходими“, разказва туроператорката и логично пита: „Къде бяха пожарникарите, полицаите, работниците на терен, управниците“  За протеста срещу БФС беше вдигната цялата полиция на крак, а сега, когато се тръбеше от управляващите за предстоящата зимна обстановка, не бяха полицаите по пътищата“, казва Пулева и прави паралел, че до българската граница, по румънските пътища не са имали никакъв проблем.

Запитана защо като са знаели за предупреждението за лошо време, те самите не са отложили пътуването, отговорът и бе категоричен: „При 20 сантиметра сняг да отложа екскурзия, планирана много по-рано, ами по тази логика да се отложат и доставките на хранителни продукти, редовните линии и да се блокира цялата държава. За мен това не е логично. По-скоро предупреждението трябваше да важи за всички държавни и общински структури, които да осигурят безпрепятственото движение, координирайки се по между си, а не да се обвиняват такива като нас, които си вършат работата, че са тръгнали на път“, категорична е бургазлийката.

Те не пропуска да коментира и това, че за част  от задръстванията са виновни  шофьори – тарикати, които изпреварват или правят необмислени маневри, които препятстват без това затрудненото движение. Като парадокс тя добавя и това, че са попаднали и на закъсал снегорин, заради който са прекарали част от часовете в преспите.

И Пулева, и съпругът й са категорични, че в цялата си практика в туризма не са преживявали подобен ад, но и са доволни, че са прибрали туристите си в Бургас, защото техни колега са останали в задръстванията и част от техните туристи със сигурност днес няма да са на работа.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: Мога да се справя като премиер, Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата
  26.11.2023 22:02      

Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управлява