Понеделник, 26 Фев 2024
    
Мнения Общество

Румен Радев: Ако парламентът не озапти Асен Василев, ще наложа вето върху бюджета

  27.11.2023 12:25  
Румен Радев: Ако парламентът не озапти Асен Василев, ще наложа вето върху бюджета

Георги РУСИНОВ

 

Президентът Румен Радев предупреди, че може да наложи вето на закона за държавния бюджет, ако парламентът не озапти министъра на финансите Асен Василев. Пред журналисти в Бургас държавният глава нарече работата по бюджета „серия от авантюри в областта на финансите“.

„Аз много ясно казах, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджета няма, а това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори. Досега президент не е налагал вето на закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, категоричен бе Радев.

По думите му е недопустимо и намерението на министър Василев да разпродава държавния поземлен фонд.

„Тази земя е стратегически ресурс и касае нашата национална продоволствена сигурност и не може да пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи за компенсации за невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря широко и възможността за злоупотреби. Затова призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра“, каза още президентът.

Не на последно място Радев изказа своята благодарност на всички звена в българската армия и на доброволците, които „не чакаха указанията на изпадналата явно в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справянето с тежкото положение“ след настъпилите метеорологични условия у нас през уикенда.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: Мога да се справя като премиер, Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата
  26.11.2023 22:02      

Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управлява