Вторник, 27 Фев 2024
    
Созопол

Комисия огледа щетите от бурята на рибарското пристанище в Черноморец

  28.11.2023 14:26  
 Комисия огледа щетите от бурята на рибарското пристанище в Черноморец

Тихомир Янакиев и комисия, сформирана със Заповед № 8-Z-1122/22.11.2023 г. на кмета на Община Созопол извършиха оглед на Общинско рибарско пристанище – Черноморец, което пострада от бурята на 18 и 19 ноември.

Следствие на тежката метеорологична обстановка са нанесени щети и поражения по плаващите съоръжения на територията на цялото пристанище. На Пирс №1 е изкъртена вълноломната стена и електрическото табло, а в морето са паднали голяма част от съоръженията. На Пирс №2 също е счупен фундамента на главното ел. табло. На Пирсове 3, 4 и 5 са повредени преходните мостове и закрепващите връзки между понтоните, скъсани са захранващите кабели, а челата на понтоните са обрушени и с множество пукнатини.

Изкъртени са кнехтовете по всички 20 пирса, проблеми има и по ел. инсталацията на пристанището.

Директорът на ОП „Рибарски пристанища" Георги Пеев вече е уведомил Изпълнителна агенция „Морска администрация" и застрахователите за усложнената ситуация и констатираните щети, а след изготвяне на подробна количествено-стойностна сметка, включваща и предложение за подобряване състоянието на хидротехническите съоръжения, ще бъде изпратено и искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Румен Радев: Ако парламентът не озапти Асен Василев, ще наложа вето върху бюджета
  27.11.2023 12:25      

Георги РУСИНОВ   Президентът Румен Радев предупреди, че може да наложи вето