Събота, 24 Фев 2024
    
Общество

Къде се очаква да вали сняг в неделя

  25.11.2023 17:28  
Къде се очаква да вали сняг в неделя

Минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът от север-северозапад ще започне да се усилва, в Североизточна България - до бурен. Ще има виелици и навявания, по-значителни - в североизточните райони от страната.

Минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В неделя ще духа силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи. След обяд облачността от запад ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време с максимални температури между 0° и 5°, в София - около минус 1°.

По Черноморието ще духа силен, по северното крайбрежие - и бурен, северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Ще бъде облачно с валежи от сняг и ще има виелици и навявания. По южното крайбрежие валежите ще са по-слаби и ще са от дъжд и сняг. След обяд валежите ще започнат да спират, до вечерта - и по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 4° и 6°. Температурата на морската вода е 10°-13°, но ще се понижи. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания, по-значителни - в Източна Стара планина. След обяд от запад снеговалежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Температурите ще продължат да се понижават и към 14:00 часа на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра - около минус 11°.

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често - до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° - минус 10°, а дневните ще са между минус 1° и 4°, в югоизточните райони - до 6°-7°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава. Във вторник със слаб до умерен, в източните райони - временно силен юг-югозападен, вятър ще се затопли. Облачността над страната ще се увеличи, ще започнат валежи от дъжд и сняг, ще има условия за поледици, с най-голяма вероятност в Северозападна България.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Поканата към Манол Тодоров – лично от кмета, чувствал се абсолютно подготвен в спорта и туризма
  23.11.2023 12:07      

Георги РУСИНОВ   Поканата към Манол Тодоров за заместник-кмет в новия ресор,