Неделя, 25 Фев 2024
    
Общество

Денков: В над 1000 населени места няма подаване на ток

  26.11.2023 12:50  
Денков: В над 1000 населени места няма подаване на ток

В над хиляда населени места все още няма подаване на ток. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Денков свика по-рано днес извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

"Има много скъсани жици и паднали електрически стълбове, тъй като този мокър сняг ги обледява - чупят се клони, падат дървета. В над 1000 населени места няма ток", заяви той. 

"Още от вчера всички областни управители направиха срещу на координационните си щабове, за да се подготвят за това, което се случи нощес и тази сутрин. Разбирам желанието на всички нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време да отстранят всички повреди, а те са стотици по електрозахранването, да могат да се изчистят всички пътища, а в момента ситуацията е тежка в цялата страна. Особено в Североизточна България. И също така да могат да се изтеглят закъсали тирове, автомобили, хора", каза Денков.

Той допълни, че над 100 човека през нощта са били освободени от снежни капани благодарение на усилията на всички институции: "Така че отново искам да благодаря на всички институции, които работиха тази нощ – пожарна безопасност, АПИ, колегите от отбраната".

Продължава почистването на пътищата, но има няколко области, в които това е много трудно, защото снеговалежът продължава, придружен от силни ветрове, посочи още премиерът.