Събота, 24 Фев 2024
    
Бургас Култура Общество

Стогодишни австрийски играчки за елха гостуват край морето

  25.11.2023 16:54  
Стогодишни австрийски играчки за елха гостуват край морето

Коледен дух. Гости от града на автора, написал текста на „Тиха нощ“ разказват за празничните традиции

 

Дона МИТЕВА

Коледният дух завладя Бургаския етнографски музей, замириса на канела и греяно вино. Всеки може да се сдобие с уникална украса за дома и елхата, макар и месец преди празника. Прозвуча „Тиха нощ“ – една от най-прочутите коледни песни.

В деня, когато православната църква отбелязва Въведение Богородично – Деня на християнското семейство, бе открита и изложбата „Как празнуват Коледа в Австрия“. Тя съдържа коледни играчки на над 100 години, произведени в Австрия. Експонатите са от фонда на музея „Тиха нощ“, който се намира в австрийския град Ваграйн.

Старинните коледни играчки са с богата и интересна история. Те се показват за първи път в България, точно в Бургас. Това се случва в рамките на сътрудничеството между културния съюз Blaues Fenster във Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас, по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас и почетния консул Радостина Иванова-Мишинева.

Ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея в австрийския град Ваграйн – музея „Тиха нощ“ и къщата музей „Вагерл“, Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер пристигнаха в Бургас специално за да подредят и представят изложбата и да отговорят на всички въпроси на бургазлии, дошли да съпреживеят едно истинско вълшебство. А също така и да направят празничния дух автентичен.

 

Парченце от царевичен кочан и черупка от орех впечатляват с изящество

 

Предметите са специални, защото показват творчеството и креативността на населението. Мария Валхофер разказа, че то е било изключително бедно и въпреки това в духа на Коледа всички са изработвали дребни предмети както за подаръци, така и за украса на елхата. За нея самата най-силен емоционален заряд носят ангелчетата, които са от плат и се поставят на върха на коледното дърво. Впечатлява обаче и играчка, направена от късче царевичен кочан и такава от половикна на орех, в която е поставено бебето Исус.

Всяка играчка носи своя символика, подчерта г-жа Валхофер пред наш репортер. „Хората от нашия регион са използвали прости материали, за да създадат малки предмети и да си доставят радост за любимия празник Рождество Христово“.

За да е пълно коледното изживяване, заедно с експозицията бе открит и австрийски базар за храни и напитки. Присъстващите опитаха оригинални австрийски сладки, ароматни питиета и солени деликатесни изкушения.

Контактите между бургаския музей и този във Ваграйн датират по от рано и благодарение на тях се осъществява тази изящна експозиция.

Директорът на музея Милен Николов припомня: „ През ноември 2019 година, в рамките на проекта Advent der Kulturen Регионален исторически музей – Бургас представи с голям успех етнографска, коледна изложба в музея „Тиха нощ“, Ваграйн, провинция Залцбург, Австрия, която много впечатли домакините. Това се случи по инициатива на Почетния консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова. Сега нашите австрийски приятели ни връщат визитата и показват старинни коледни играчки в Бургас. Вече се замисляме и за други общи проекти. Именно по този начин става опознаване между двата народа, а и не само“.

В допълнение Мишинева допълни: „Радвам се, че имахме възможност да контактуваме и да получим разбиране от нашите приятели от Австрия да бъде тази изложба именно в Бургас“, каза тя и изказа благодарности към всички, които са помогнали този красив проект да се случи.

Мария Валхофер, като председател на културната асоциация Blaues Fenster (Син прозорец) благодари за поканата да се представи изложбата и на всички, които са помогнали за реализацията.

„Ние идваме от Ваграйн, провинция Залцбург, където е домът на „Тиха нощ, свята нощ“. Там при нас, преди повече от 200 години Йозеф Моор създаде безсмъртния текст на световноизвестната песен. Той е бил свещеник в нашата енория и е починал през 1848 година – преди 175 години.

Преди 5 години бе открит нов музей в чест на Йозеф Моор във Ваграйн.

Песента, чийто текст той създава, не е само коледна песен. Тя носи силно послание за мир. В четвъртия стих се казва: „И като брат Христос прегърна народите по света“. Това послание за мир ни вдъхнови и през 2009 година въведохме „Адвент на култури“. От тогава досега всяка година каним различни страни да представят свои коледни обичаи във Ваграйн.

През 2019 имахме щастието България да бъде представена от Бургас и региона с прекрасна изложба на тема „Коледа в България“. Точно това гостуване породи у нас идеята и ние да представим коледна изложба в Бургас и нашия втори музей“.

Изключително интригуваща е символиката на коледните играчки – ангели, сламени звезди, топки, ясли и други.

Особено място в нея заемат ангелите – те са символ на благата вест. Шишарките са символ на плодородието, камбанките – на хармонията, те също свързват чрез своя божествен звън небето и земята. Сламените звезди и висулки изобразяват яслата, в която е лежало бебето Исус. Ядките напомнят за божия таен съвет – за божия план за света и хората в него. Топките за елха – в началото това са били просто ябълки, са като препратка към райското дърво. Това е перфектната форма и символ на живота.

През годините на елхата са се добавяли и сладкиши, бисквити, ядки, което води и до друго странно име на елхата – „Хранително дърво“. На 6 януари – Богоявление – украсата от елхата се сваля и всички лакомства се изяждат.

През 17. век за първи път елхата е осветена със свещи, като символ на светлината, дошла на света с раждането на Христос. По това време преобладаващият цвят на украсата е бил червеният. Използван е да се покаже, че едновременно с раждането на Христос хората го празнуват и като изкупител, който пролива кръвта си за човечеството. По-късно елхата става по-цветна и под нея се добавят подаръци.

„Хората са наблягали при изработката на играчките на различни детайли. Макар и да са били бедни, са имали богато въображение и затова играчките, които показваме тук, са толкова впечатляващи“, коментира Карл Хайнц Кройцзалер.

При откриването на изложбата зам.-кметът по култура Диана Саватева изрази своето възхищение от украсата на етнографския музей: „Макар Коледа да е още далече, коледният дух тук се усеща осезателно. Моето предвиждане е, че предстои един дълъг празничен цикъл“ и предаде поздравите и на кмета по повод Деня на християнското семейство.

Гостите бяха приятно изненадани от големия интерес към изложбата, от една страна, и от друга – че голяма част от посетителите разговаряха с тях на немски, което им даде възможност от първо лице да обяснят за магията на празника и за сдружението, което е посланик на изкуството и културата на техния град.

 

Музеят „Тиха нощ“

Той разказва историята на най-известната коледна песен в света и създателя на нейния текст Йозеф Моор. Мястото е една от атракциите в алпийското градче Ваграйн, което се занимава предимно със ски туризъм и реализира 3 милион нощувки годишно. Музеят е посветен не само на живота и творчеството на автора на текста, но и на създаването, глобалното разпространение и въздействие на песента, показани чрез оригинални експонати, инсталации с текстови изображения и звукозаписи. Защото тя е и днес е свидетелство за дълбоко човешката основна потребност от мир и размисъл, обединява и помирява отвъд границите на религии и континенти

Къщата музей „Вагерл“

Карл Хайнрих Вагерл е един от най-значимите австрийски писатели, чието поетично творчество е тясно свързано с описанието на родния му край и с Ваграйн. Роден през 1897 г. в бедните условия на Бад Гащайн, той се премества във Ваграйн като учител със съпругата си още през 1920 г. и оттогава до смъртта си през 1973 г. живее в „Къща Вагерл“, превърната в музей. Любопитна подробност е фактът, че тази къща е със сини прозорци, които са запазени до днес. Затова и културното общество там носи това име.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Поканата към Манол Тодоров – лично от кмета, чувствал се абсолютно подготвен в спорта и туризма
  23.11.2023 12:07      

Георги РУСИНОВ   Поканата към Манол Тодоров за заместник-кмет в новия ресор,