Понеделник, 26 Фев 2024
    
Общество

„Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“ започна от Бургас

  26.11.2023 12:15  
 „Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“  започна от Бургас

Ежегодната кампания „Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“ започна от Бургас. На 25 ноември, от 11.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културния център „Морско казино“ в Бургас  се състоя старта на тазгодишната кампания на зонтианките от България и Румъния. Те е посветено на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени – 25 ноември.

По време на събитието бяха представени работещи механизми и добри практики в борбата срещу кибернасилието, домашното насилие и ранните детски бракове. Участие в събитието взеха представители на всички Зонта клубовете на европейско и национално ниво. В края на събитието беше разпространен и апел  към всички държавни и обществени организации покана за подкрепа и партньорство в кампанията ни „И аз искам да посрещна слънцето!”.

 

АПЕЛ

Ние, Зонтианките от клубовете в България и Румъния, обединени в Ареа 05, Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл – водеща световна организация от професионалисти, създадена през 1919 г., с Общ консултативен статут в Икономическия и Социален съвет на Обединените нации, Консултативен статут към ЮНЕСКО и статут на участник в Съвета на Европа, отправяме към всички държавни и обществени организации покана за подкрепа и партньорство в кампанията ни „И аз искам да посрещна слънцето!”

Вече 25 години, клубовете на Зонта в региона работим, за да помагаме на жените и момичетата във връзка с образователното и професионалното им израстване; да им осигуряваме възможности за по-високо заплащане и постигане на икономическа независимост; да им гарантираме достъп до качествени и адекватни здравни грижи и да сложим край на насилието срещу жени, момичета и деца, като същевременно помагаме на оцелелите да изградят отново живота си.

Кампанията „И аз искам да посрещна слънцето!” има за цел да подпомогне работата на съществуващите кризисни центрове за защита на жени и деца от трафик и/или насилие, както и откриването на нови такива на територията на страната.

Социалната услуга „Кризисен център” предоставя възможности за кризисна интервенция, психосоциална подкрепа и мобилна работа за пострадалите.  Съществуващите кризисни центрове са недостатъчни за осигуряване закрила на големия брой малтретирани жени и деца. В областните градове в страната те са само 13, като по-голямата част от тях се управляват от НПО. Данните в момента показват, че в 11 области няма нито един действащ Кризисен център, в 21 области няма Кризисен център за пълнолетни хора, а в 13 области няма Кризисен център за деца.

 Въпросът за необходимостта от повече кризисни центрове е все по-значим като се има предвид, че през 2022 г. идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, а 26 от тях са завършили с фатален край! Черната статистика за първата половина на тази година сочи, че досъдебните производства са нараснали с 40%, а 13 жени са убити от техни интимни партньори или съпрузи,

В тези кризисни центрове трябва да се дават юридически консултации на жертвите, като за това може да се разчита на Националното бюро за правна помощ. Има 18 центъра за консултиране в страната, където адвокатските колегии поддържат списък с дежурни адвокати по домашно насилие. След подписания на 16 март т.г. меморандум за сътрудничество между Министерството на правосъдието, НБПП, МВР и адвокатските съвети е нараснал броя на подадените заявления от лица пострадали от домашно насилие в сравнение с миналата година.

С тази инициатива искаме да отправим апел към общините и отговорните държавни институции, показвайки готовността ни да работим заедно за откриването на кризисни центрове във всички 28 области и активизиране работата в съществуващите такива, както и по превенцията на всякакъв вид домашно насилие, защото само с общи усилия на цялото общество бихме могли да се справим с този проблем.    

Убедени сме, че заедно можем повече и сме отворени за съвместна работа!

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: Мога да се справя като премиер, Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата
  26.11.2023 22:02      

Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управлява