Четвъртък, 22 Фев 2024
    
Бургас Мнения Спорт

Поканата към Манол Тодоров – лично от кмета, чувствал се абсолютно подготвен в спорта и туризма

  23.11.2023 12:07  
Поканата към Манол Тодоров – лично от кмета, чувствал се абсолютно подготвен в спорта и туризма

Георги РУСИНОВ

 

Поканата към Манол Тодоров за заместник-кмет в новия ресор, който ще се отдели в Община Бургас – спорт и туризъм, била лично от кмета Димитър Николов. Това заяви той след заседанията на комисиите по спорт и туризъм, на които присъства. Тодоров обаче все още бил общински съветник и затова присъствал, макар и да не е член на комисията по туризъм.

„Получих покана от г-н Николов, водихме разговори, в момента все още съм общински съветник. Следващата седмица предстои сесия, на която ще гласуваме новата структура на Община Бургас и евентуално тогава назначението ми може да стане факт. Но то все още не е. Както казах, все още съм общински съветник и затова присъствах на комисията по спорт, съответно и на комисията по туризъм, така че това е фактологията. Не обичам да говоря предварително. Да, спряга се името ми, има покана, има и разговори, но на този етап съм общински съветник“, коментира Тодоров.

Както по-рано писахме, въпреки, че казва, че официално не е заместник-кмет, то той на практика е такъв. Потвърждението дойде в комисията по спорт, когато другият нов заместник-кмет Станимир Апостолов посочи, че от тук нататък ще работи с Манол Тодоров по финансовите аспекти, касаещи спорта.

Новият заместник кмет по спорт и туризъм в Община Бургас-вече потвърден

В комисията по туризъм бившият съпартиец на Тодоров в ДБГ Живко Табаков, който сега оглавява комисията като представител на местна коалиция „Левицата“ заяви, че за него ще е чест да работи с колегата си, който е радетел за спорта и туризма. Отново в заседанието на комисията по туризъм на въпрос на Виктория Върбанова от „Възраждане“ дали с отделянето на нов ресор не се раздува повече администрацията й бе отговорено, че няма допълнителни назначавания на хора и бройката се запазвала същата. Тук все още настоящият кмет по спорт, туризъм и култура Диана Саватева добави, че бъдещият й колега дори няма да има секретарка.

Какво налагаше обаче отделяне на спорта и туризма от  ресора на досегашния заместник-кмет, отговаря бъдещият й колега:

„Отделянето на спорта и туризма в отделен ресор според мен е нещо изключително добро, защото това са изключително трудни ресори и не завиждах въобще на г-жа Саватева, че успяваше да съвместява доста добре изключително трудни и същевременно различни ресори като култура, спорт и туризъм. Спортът е нещо, което предимно целта му е да ни радва. Но виждате, че не само в Бургас, но и в цяла България е нещо предимно там за разходване на средства и множество междуличностни проблеми, между клубове и т.н. Тоест ролята на заместник-кмета и цялата администрация, която работи със спорт е предимно балансираща. Ние трябва да дадем условия на спортните клубове да развиват дейността си“ и продължава към следващия важен сектор за Община Бургас, който ще му бъде поверен:

„Туризмът пък същевременно е малко по-различно, защото то е нещо, което може да генерира приходи на Община Бургас и го прави доста добре в последните години. В момента разглеждаме проектобюджета за туризма в следващата година и искам да кажа, че специално ОП „Туризъм“ си преизпълнява приходната част, което всички ние виждаме. Категорично не съм съгласен, че в Бургас има месец и половина сезон. Напротив, доста по-голям е сезонът. Аз идвам от бизнеса, знаете, от туризма и това ми е ясно“.

В края на разговора с все още общинският съветник Манол Тодоров той сподели визията си за развитие на най-важния сектор, на който Бургас залага от доста време насам, а именно туризма.

„Трябва да продължим пътя, който досега се е поел. Със сигурност ще работим доста сериозно за това да има повече полети в крилата на туристическия сезон. Това обаче не зависи само от Община Бургас, това зависи и от други фактори, но ние ще работим в тази посока. Визията ми е, че трябва да развием изключително много спортния туризъм и веднага давам един пример. Събитието „Глори“, което всички видяхте това е все едно, ще използвам спортен език, на стадион „Лазур“ или „Черноморец“ да се играе мач от Шампионската лига. Не знам дали бургазлии го осъзнават това. Второ – това е събитие, което изключително много е свързано с туризма. Страшно много хотелиери, ресторантьори и всички хора от бизнеса бяха доволни от всички тези хора, които дойдоха няколко дни в Бургас, които иначе няма да дойдат – мароканци, румънци и т.н. Тоест ние като община и администрация трябва да работим изключително много да развиваме такъв спортен туризъм. Говоря извън стандартния туризъм, който може да увеличи легловата база и да удължи сезона като цяло“, посочи бъдещият заместник-кмет.

Не бе пропусната, разбира се, темата за „Арена Бургас“, която Тодоров сам пожела да коментира.

„И нещо много важно, защото това е една тема, която аз няма да спра да повтарям в следващите 4 години, че зала „Арена Бургас“ има нужда от подобни неща (б.а. турнирът „Глори“), защото е брутална негативната атака срещу залата. И вместо като нещо, което ние трябва да развием тука в Бургас, да се обединим всички да работим, да имаме повече събития като „Глори“ и т.н., ние я използваме като някакъв маркетингов трик и да си правим кампания. Не, ние трябва да работим и да мислим как да развием тази зала. Тази зала е собственост на „Академика“, ще има ново дофинансиране, но то е държавно, нека да ги разграничаваме нещата и да ги казваме с истинските им имена. Така, че това е визията ми, да надграждаме това, което са правили колегите досега, а те са се справили много добре. Според мен това ще бъде моята работа“, обясни той.

На въпрос в кой от ресорите се чувства по-подготвен – спорта или туризма, Тодоров отговори, че „и в двата се чувствам абсолютно подготвен и на мястото си“.

След това общинският съветник продължи обиколката из сградата на общината и в разговори с администрацията, изглежда за да се аклиматизира за поста, който ще заема от следващата седмица.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: България трябва да има протонен център за лечение на онкоболни
  20.11.2023 17:10      

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балка