Събота, 24 Фев 2024
    
Малко Търново

Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново: При нас като се занесат дървата – все едно, че са увеличили пенсиите

  25.11.2023 13:31  
Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново: При нас като се занесат дървата – все едно, че са увеличили пенсиите

Дона МИТЕВА

Дървата са жизненоважни за такава община като Малко Търново, където в селата преобладава възрастно население. Хората започват още от средата на лятото да се тревожат за това как ще се осигури отоплението за зимата.

„Всички населени места са снабдени с дърва. Изключение прави едно семейство в Бяла вода, където ми се обадиха, че нещо са ги пропуснали при зареждането и сега това ще бъде поправено. Обадих се на зам.-кмета на Граматиково да им занесат на хората дърва.

Снабдяването на населението с дърва го подхванахме по-отрано и така нямаше никакви трусове тази година. Тук, при нас, като им се занесат дървата, все едно са им увеличили пенсиите на хората“, казва кметът Илиян Янчев.

Цената на дървата е била увеличена, допълва той, но си остава ниска – 66 лева за кубик. Като се добави и транспортът, и цепенето – сметката стига до стотина лева.

Бригадите за цепене и внасяне, подреждане на дървата също тази есен са поискали повече. Мургавите труженици преди са вземали по 8 лева, а сега вече цената е 12 лв. на кубик.

Той припомня и болната тема за това, че общината няма горско. „Общински гори нямаме, защото още 2011 година ни ги прибра държавата, защото тя ги стопанисва по-добре. Ако имахме общински гори, в момента дървата за населението щяхме да ги даваме на себестойност, за да може хората да са доволни. Обаче те решиха едва ли не, че общините не са добри стопани.

66 лева на кубик дървата излизат от Горското стопанство, защото предварително направих среща с трите горски стопанства, които са на територията на община Малко Търново. Също бях говорил и с ръководството им в Сливен. Затова, че тук местните търпят негативите от съсипването на пътища от големите камиони с дърва, има и привилегии в цената. Иначе какъв е смисълът, че тези хора търпят разбитите пътища и гледат всеки ден как едни тирове ходят нанякъде, натоварени с едни големи дърва. А накрая като дойде време да им дават за огрев, им дават клечки за зъби – последно качество.

Предварителната среща даде резултат“, обясни Янчев.

Въпреки навременното снабдяване с дърва по традиция от предни години е имало и оплаквания. Някои без причина, други основателни. „В Бяла вода имаше оплакване, че на някои места са доставили габър, че дървата били по-тънки… Говорих със зам.-директора на Горското – от там предоставиха нови дърва. Така че няма да има никой на студено“, заключи кметът.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Поканата към Манол Тодоров – лично от кмета, чувствал се абсолютно подготвен в спорта и туризма
  23.11.2023 12:07      

Георги РУСИНОВ   Поканата към Манол Тодоров за заместник-кмет в новия ресор,