Събота, 24 Фев 2024
    
Любопитно

Отдаваме почит на Свети Климент Охридски

  25.11.2023 11:21  
Отдаваме почит на Свети Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.

Църквата определила паметта му да се чества в деня на древния светец Климент, епископ на Сердика (днешна София) и после на Рим, чиито мощи свети Константин-Кирил намерил в Херсон и след това занесъл в Рим. На него бил кръстен най-видният от учениците на светите братя - Климент, когато бил ръкоположен за свещеник във Вечния град.

Свети Климент Римски бил роден в Рим в знатно семейство и получил много добро образование.

Когато апостол Петър проповядвал там, Климент повярвал и се кръстил, а после станал пламенен проповедник на християнството, написал и няколко съчинения. Той първо бил епископ на Сердика, а по-късно - на Рим. Ръководил църквата с голямо усърдие, но при император Траян бил заточен на Кримския полуостров близо до град Херсон. Там завързали желязна котва на шията му и го хвърлили в морето. Така починал в 101 г.

Свети Климент Охридски бил български славянин от македонските български земи.

Присъединил се към свети Кирил и Методий в Моравската им мисия, и бил неотлъчно с тях в Моравия, Панония, в немските земи, в Рим и т.н. След смъртта на свети Методий Климент дошъл с други ученици през 886 г. в България, а после свети княз Борис го изпратил за архиепископ в югозападните български земи със седалище в Охрид.

Натрупал голям опит край своите учители, той не само живял с примерна християнска праведност, но и развил неимоверна дейност като свещенослужител, учител, църковен писател и преводач. Станал "пръв епископ на български език", свети Климент обучил 3500 души за нуждите на християнската просвета в своята епископска област, много от тях ръкоположил за свещеници. Упокоил се в дълбока старост през 916 г., почитан от всички още приживе, а след смъртта му бил признат за един от първите български светци.

На 25 ноември Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва и своя патронен празник с академично тържество. Най-старото висше учебно заведение празнува 133 години.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Климент и Климентина. От латински името Климент (латинското clemens) означава милостив.

В Бургас своят патронен празник и 139 години от създаването си отбелязва ОУ „Св. Климент Охридски” с редица прояви. Кулминацията на честването бе в петък, когато преподаватели, които са били в Барселона споделиха за видяното по проектнобазирано обучение с деца от различни народности пред своите колеги и пред преподаватели от детската градина и училището в Сарафово.

Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол и вълнуващи изпълнения на танцовия състав при училището.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Поканата към Манол Тодоров – лично от кмета, чувствал се абсолютно подготвен в спорта и туризма
  23.11.2023 12:07      

Георги РУСИНОВ   Поканата към Манол Тодоров за заместник-кмет в новия ресор,