Сряда, 21 Фев 2024
    
Общество

Пеевски на крака пред Синода: Имате подкрепата ни, да укрепвате вярата и да изпълнявате мисията си

  22.11.2023 20:55  
Пеевски на крака пред Синода: Имате подкрепата ни, да укрепвате вярата и да изпълнявате мисията си

Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква, защото за нас най-важна е грижата за хората. Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата на православните християни, храмовете да са отворени за хората, а свещениците да имат достойни възнаграждения.

Това каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски на среща  с митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП в Синодната палата. На срещата, която се проведе по молба на Делян Пеевски и Йордан Цонев  участие взеха Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Делян Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за Църквата. Председателят на ПГ пое ангажимента да бъде осигурена и обезпечена работата на българската църква чрез закона за държавния бюджет, както и съдействие по всички теми, поставени от Светия синод.

На срещата се очертаха конкретните възможностите за оказване на подкрепа от страна на държавата, свързана с предстоящото приемане на държавния бюджет за 2024. Архиереите благодариха  за оказаната подкрепа лично на Делян Пеевски и на държавата по време на пандемията от коронавирус и досега.

Председателят на ПГ Делян Пеевски  и  председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев  потвърдиха подкрепата си за обезпечаване на църквата за да може да осъществява своята духовна и просветителска дейност. Както и подкрепа за ремонт на строителни дейности на православни храмове.

Делян Пеевски и Йордан Цонев се ангажираха заедно с други  парламентарни групи  да работят  за да се осигури за БПЦ-БП, както бюджетна, така и законодателна подкрепа за да могат духовниците по места да вършат своята духовна дейност в полза на вярващите.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: България трябва да има протонен център за лечение на онкоболни
  20.11.2023 17:10      

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балка