Вторник, 20 Фев 2024
    
Средец

Областният управител ще се срещне с населението от четирите средецки села заради намерението за фотоволтаичен парк

  21.11.2023 16:38  
Областният управител ще се срещне с населението от четирите средецки села заради намерението за фотоволтаичен парк

Областният управител Пламен Янев ще проведе срещи с населението на четирите села от община Средец - Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина, на които основна тема ще бъде за или против изграждането на фотоволтаичен парк в землищата им.

„Получената подписка до Областна администрация Бургас, в която жителите на четирите села изразяват несъгласието си с решението на Общински съвет-Средец, беше един от доводите ми да спра изпълнението на решението на общинския съвет. Срещите ще проведа, за да се уверя лично във волеизявлението на населението, тъй като до мен постъпват противоречиви информации“, каза областният управител Пламен Янев. Притеснението на жителите е, че с изграждането на фотоволтаичната централа върху земеделските територии ще пречи на земеделието, животновъдството, пчеларството и ловния туризъм. Фирмата от своя страна твърди, че са провели информационни срещи по места и подписката е подвеждаща и тенденциозно организирана. С цел обективност и коректност относно казуса областният управител направи институционална проверка на записаните лица в протестната подписка. От подписани 283 души 124 са от засегнатите села, 96 са с друга адресна регистрация, 17 чужденци, а 46 са нечетливо написани и не може да се установи тяхната адресна регистрация.

Имотите са земеделски с площ малко над 8200 декара и представляват обработваеми ниви и пасища около селата. Общинският съвет в Средец променя предназначението им "за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия“. Липсата на достатъчна икономическа обосновка и детайлно обследване на инвестиционното намерение са другите причини областният управител да спре решение на общинския съвет.

            Пламен Янев планира среща и със земеделците, на която да изслуша и тяхното становище. „Областна администрация Бургас, като представител на държавата, е съпричастна с притесненията на хората, внимателно се разглеждат решенията на всички общински съвети в областта с цел да се търси баланса в защита на обществения интерес и икономическия интерес, както и развитието на региона“, категоричен е областният управител Пламен Янев.

 

График на посещенията:

 

01.12.23г. /петък/:

село Орлинци - 10:30 ч., зала ет. 1 в Кметството;

село Суходол - 12:00 ч,. Пенсионерски клуб;

02.12.23г. /събота/:

село Светлина  - 10:30 ч., Ритуална зала;

село Дюлево - 17:00 ч., Читалищна зала.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: България трябва да има протонен център за лечение на онкоболни
  20.11.2023 17:10      

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балка