Сряда, 21 Фев 2024
    
Любопитно

Задава се истинска зима през уикенда

  22.11.2023 17:12  
Задава се истинска зима през уикенда

Възможни са снегонавявания и усложнен трафик

 

Пореден епизод на ноемврийската зима се очаква през почивните дни. В края на тази седмица ще се оформи зона с ниско налягане, която ще премине над Балканите с вятър, дъжд, сняг и по-ниски температури.

След временно спиране на валежите в четвъртък, в петък следобед ще завали отново. До полунощ в Северозападна България и в някои западни части на Дунавската равнина ще паднат до 40-50 литра дъжд, предаде Нова ТВ. Междувременно, студен атмосферен фронт ще понижи температурите в петък през нощта. Така в събота още преди обяд от запад на изток ще завали сняг. Предварителните прогнози за траекторията на циклона допускат да вали интензивно с натрупване на снежна покривка почти през целия ден.

Привечер от запад валежите ще спират, но ще продължат в източните райони и най-вече в Североизтока. В неделя още преди обяд снеговалежите ще спрат, но денят ще е студен и ветровит. Очакват се студени пориви със скорост до 70-80 километра в час – особено силно ще духа в Дунавската равнина и около Стара планина. Ще има предпоставки за снегонавявания и усложнения в трафика, най-вече по проходите в Стара планина.

В неделя метеорологичните модели прогнозират снежна покривка до 15 см в по-ниските райони и до 30-40 см в планините.

Дневните температури в петък – 12-17 градуса, в събота – 0-5 градуса (в Югоизтока до 15 градуса), в неделя – минус 2 до плюс 5 градуса.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: България трябва да има протонен център за лечение на онкоболни
  20.11.2023 17:10      

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балка