Понеделник, 12 Фев 2024
    
Бургас

„Възраждане“ – Бургас след първата сесия: Ще сме непримирима опозиция, но ще подкрепяме добрите решения за хората

  13.11.2023 18:10  
„Възраждане“ – Бургас след първата сесия: Ще сме непримирима опозиция, но ще подкрепяме добрите решения за хората

Георги РУСИНОВ

 

След първата сесия на новия Общински съвет – Бургас от „Възраждане“ дадоха пресконференция, в която участва и народният представител Цончо Ганев. Той коментира, че от партията не са доволни от резултата в Бургас, очаквали са повече общински съветници.

„В крайна сметка трябва да търсим вината първо в нас по отношение на това, че не сме убедили хората да отидат да гласуват и да ни подкрепят. Тук е и втората причина за резултатите, както и в национален мащаб – ниската избирателна активност. Причината не е нещо от рода на това, че хората са изморени. Не, хората не виждат надежда и подходящите свои избраници. Третата причина е свързана с втората. Когато към ниската избирателна активност имаме огромен корпоративен вот, стигаме до там че малко хора решават реално какво искат да се случи в общината. Корпоративният вот е много по-страшен дори от купения. Ако за купения можеш да избереш за кого да дадеш гласа си, то при корпоративния никой не те пита и ти си изправен пред избора да имаш работа и прехрана за семейството, или да бъдеш уволнен. Лечението за цялото това нещо е да разберат, че всичко това е в ръцете на хората“, заяви депутатът.

По негови думи първата сесия в Бургас е показала, че сглобката се мултиплицира и с много малко изключения, повечето сили в местния парламент ще са с управляващите.

„Позицията на „Възраждане“ е ясна и точна. Резултатите ни поставят в позиция на опозиция. Нашите избиратели са гласували ние да защитаваме определени позиции, а не да влизаме в договорки и да подкрепяме управляващото мнозинство. Това, че ще гласуваме принципно си има висока цена. Видя се още на първото заседание. Ние сме четвърта сила и управляваща сглобка реши „Възраждане“ да няма дори представител в комисията, която ще изработва правилника на Общински съвет. Това е недопустимо политически – когато тръгнеш от първото заседание да мачкаш и да съсипваш опозицията. Затова не трябва да се учудват каква ще е реакцията ни. Да, ние ще сме непримирима опозиция и да, ние ще подкрепяме добрите решения, които се предлагат, без да гледаме кой ги предлага, стига да са в полза на жителите на общината. За всичко друго ще получат аргументиран отказ защо не трябва да се приема“, каза той.

От „Възраждане“ вече имали готови предложения, които ще входират в деловодството тези дни и те не касаели само правилника на Общински съвет, но и икономическото битие за хората на общината.

„Съвсем нормално е да имаме председател на комисия, заместник-председатели на комисии. Ние сме четвърта сила. Това, което се казва в неофициални разговори е, че няма да ни дадат нищо и ще ни покажат къде ни е мястото. Тук е важното да коментираме днешните гласувания, които бяха чисто принципни. Няма договорка за общо гласуване със СЕК. Гласува се така, както би трябвало. Ние затова предложихме членовете да са повече в комисиите, за да има по-голямо представителство. Не се прие. Беше съвсем нормално да се приеме, за да не изпадаме в ситуация, в която партии с двама или трима общински съветници, да нямат представители в тези комисии. Има неписани правила в политиката“, коментира още Ганев.

Мариян Иванов добави, че предложенията за промяна в правилника ще са свързани най-вече с повече демокрация в местния парламент, нещо което още на първото заседание не е проличало.

От партията отказаха да коментират въпроса с възнагражденията на общинските съветници, докато няма конкретно предложение за намаляването им.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Денков да отговори чии интереси пази, видно е, че е объркан
  12.11.2023 19:33      

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва "на мен не ми е началник никой от парла