Събота, 10 Фев 2024
    
Бургас

МВнР с предупреждение към пътуващите до Исландия

  11.11.2023 17:58  
МВнР с предупреждение към пътуващите до Исландия

Заради очакваното изригване на вулкан външно министерство отправи препоръки към българите в страната

Службите за гражданска защита на Исландия обявиха извънредно положение в района на град Гриндавик на полуостров Рейкянес, южно от столицата Рейкявик, заради очаквано изригване на вулкан, съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

Властите съобщават, че тунел от магма се е образувал под град Гриндавик. По информация от Метеорологичната служба на Исландия от сутрешните часове на 11 ноември 2023 г. на този етап е трудно да се определи къде и кога точно магмата може да достигне до повърхността. През последните дни на полуостров Рейкянес бяха регистрирани и серия земетресения, усетени включително в столицата Рейкявик.

Пътищата към град Гриндавик са затворени, както и популярната туристическа забележителност в района – Синята лагуна. Летище „Кефлавик“, което се намира на 15 минути път с автомобил от Гриндавик, към момента работи нормално. Всяка авиокомпания решава индивидуално дали да продължи полетите си. Повече информация за полетите може да бъде намерена на сайта на съответната компания или на летище „Кефлавик“.

На гражданите се препоръчва да следят с повишено внимание ситуацията, редовно да се информират от медиите или от телефона за спешна помощ в Исландия - 112. Червеният кръст в Исландия също е отворил гореща телефонна линия на номер 1717.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат денонощно на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" на МВнР: тел.: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: [email protected], както и на телефоните и ел.поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793, [email protected], което отговаря за Исландия.

Жителите на исландския град Гриндавик, който се намира в югозападната част на страната, бяха евакуирани през нощта заради опасения от вулканично изригване в близост до домовете им, предаде Франс прес. В Гриндавик живеят 4000 души.


Анкета

Мнения

Айтос Мнения
Васил Едрев: Имаме два проекта за паркинги в града и идея за буферен
  09.11.2023 13:27      

Георги РУСИНОВ   -Г-н Едрев, ще промените ли приоритетите си, или пр