Понеделник, 12 Фев 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2023 Мнения

Бачийски: Ще докажем, че в тези избори е имало неправилно отчитане резултата на СЕК

  13.11.2023 17:29  
Бачийски: Ще докажем, че в тези избори е имало неправилно отчитане резултата на СЕК

Георги РУСИНОВ

 

Минути след съдебното определение, с което стана ясно, че ще се преброят всички над 60 000 бюлетини за избор на Общински съвет – Бургас, жалбоподателят в лицето на Константин Бачийски от СЕК коментира пред медии.

„Има такава практика в други райони. Цитирахме Плевен, има и случаи, където е променен състава на общинските съветници. Радваме се, че съдът я уважи и ще се надяваме да имаме възможност при цялостното приключване на съдебния процес да докажем, че в тези избори е имало неправилно отчитане резултата на СЕК. Лично се убедих в това, имаме и сигнали от други лица, които са присъствали в други секции. Вярвам, че изборният резултат не е коректно отразен и след тази съдебно-техническа експертиза ще докажем, че е така“, каза той.

Адвокат Богдан Йорданов, който представлява СЕК по делото обясни, че такъв прецедент досега в Бургаския административен съд няма.

„Но това, че в държавата има допусната експертиза, както казахме в Плевенския административен съд и са преброени всички резултати за общински съветници е факт. Нещо повече. След това решението на Плевенския съд е потвърдено от ВАС като законосъобразно, което означава, че съдът правилно е допуснал експертиза като правилно средство за изясняване на обективната истина. В допълнение само, това което каза и г-н Бачийски, безспорно повторното преброяване от експертите е довело до резултати, които са променили квотите в Общински съвет. Нашата цел в момента е тази. Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъдат защитени максимално интересите на СЕК, ние ще го направим с допустимите процесуално-следствени средства. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общински съвет“, обясни юристът.

Той добави, че в крайна сметка това е и в интерес на избирателите, а не прищявка на някаква си партия и някои си човек.

„Трябва да бъдат уважавани всички избиратели и поради тази причина преброяването от експертите би показало обективната истина за вота на избирателя и предпочитанията му към една или друга партия и това нещо може да не се харесва на някои хора, но е факт с допустимите средства. Ние вярваме в обективността, както на експертите, така и на съдебното решение, което бъде постановено“, продължи той и добави в отговор на въпрос, че действително от видеонаблюдението от преброяването са видели нарушения, които реално са повод за подаването на жалбата.

В зала бе повдигнат и въпросът с участници в СИК-овете от страна на СЕК. Бачийски обясни, че такива той не е подавал и няма нито един.

„Не бива да се прехвърля въпросът от болната към здравата глава. Това, което се говори за коалиция и мандатоносител на СЕК за коалиция ПП/ДБ е на предходни избори и е било за парламентарни избори. Ние сме изправени пред местни избори, в които парламентарните взаимоотношения между политически партии нямат никакво отношение. Касае се за един нов самостоятелен субект като СЕК, който се явява самостоятелно на избори и който, разбира се, по смисъла на Избирателния закон се казва, че в СИК могат да бъдат допуснати само представители на парламентарно представените партии. Логично няма как СЕК да участва със свои представители и логично няма кой други да защити интереса на СЕК, освен тя сама себе си“, отново думата взе адвокат Йорданов.

Бачийски коментира и случващото в СЕК и твърдението на Георги Манев, че той притежава марката.

„Г-н Манев не е в ръководството на СЕК от няколко години. Може да го видите от съдебните регистри, че той се оттегли от изпълнителния орган на партията и към настоящия момент не е такъв. Не виждам основание да коментираме неговото мнение. Има много различни хора, които са били членове и са напуснали една или друга партия. В момента до колкото ми е известно аз имам подкрепата на изпълнителния орган. СЕК е партия, която е регистрирана. Г-н Манев твърди за конкретна картинка, която той бил запазил през далечната 2007-а. От тогава досега логото е претърпяло доста промени и то е доста различно от това, което той е запазил. Така, че ние нямаме никакви притеснения относно логото, името и каквото и да е било. Ние сме политическа партия, надлежно регистрирана, а това, за което говори г-н Манев е марка, свързана с някакви печатни издания и т.н. Няма нищо общо едното с другото“, завърши той.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Денков да отговори чии интереси пази, видно е, че е объркан
  12.11.2023 19:33      

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва "на мен не ми е началник никой от парла