Понеделник, 12 Фев 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2023

Без прецедент в Бургас: Ще броят малко над 60 000 бюлетини за избор на Общински съвет

  13.11.2023 16:52  
Без прецедент в Бургас: Ще броят малко над 60 000 бюлетини за избор на Общински съвет

Георги РУСИНОВ

 

И в Бургас ще се броят бюлетини. Всичките, които са малко над 60 000, ще минат през Административен съд и вещи лица. Това определиха магистратите по жалба на СЕК.

В заседание продължило близо 3 часа двете страни – СЕК, представлявана от Константин Бачийски и адвокатите Богдан Йорданов и Диян Дунев и ОИК-Бургас, представлявана от председателя Фани Семерджиева и адвокатите Георги Михов и Светлана Янушева, както и редица други адвокати представляващи заинтересованите страни, които са всички новоизбрани 51 общински съветници в Бургас спориха за това дали Административен съд – Бургас трябва да допусне преброяване на бюлетините и оглед на протоколите на всички 339 СИК в Община Бургас.

Според жалбоподателите имат съществени нарушения с неправилно отчетени като невалидни бюлетини за СЕК, които са правилни и невалидни такива отчетени за други политически сили. 34 гласа е разликата, която лиши Константин Бачийски и компания от още един мандат в Общински съвет – Бургас.

Ответната страна и защитниците на заинтересованите определиха жалбата като неоснователна, като най-вече беше изтъкван фактът, че не са посочени никакви конкретни нарушения в нея. Нямало и жалби в самия изборен ден, от който и да е представител на СЕК, както и че не са посочени такива, които са видени по време на директното излъчване на броенето след края на изборния ден.

В този дух продължи цялото заседание – има ли основание съдът да нареди преброяването на всички бюлетини отново или не. Адвокат Йорданов посочи съдебна практика от 2019-а, където в Плевен Административният съд е позволил такова преброяване, ответната страна се позова на свои съдебни практики от други регионални съдилища и Висшия административен съд.

В крайна сметка съдия Марина Николова определи, че броене ще има. Двете страни трябва да посочат по 5 вещи лица, а всяко от заинтересованите лица също може да посочи по едно вещо лице, което да участва в броенето. Крайният срок за предаване имената на преброителите е 15 ноември, като важно уточнение е, че не може да са лица, които са били в СИК. Броенето ще се случи по време на затворено заседание в присъствието на всички страни.

Следващото заседание ще се проведе на 1 декември.

 

Очаквайте реакция на жалбоподателите от СЕК и ответната страна от ОИК-Бургас


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Денков да отговори чии интереси пази, видно е, че е объркан
  12.11.2023 19:33      

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва "на мен не ми е началник никой от парла