Понеделник, 12 Фев 2024
    
Бургас

Живко Табаков с амбиция за втора по големина група в новия Общински съвет

  13.11.2023 12:39  
Живко Табаков с амбиция за втора по големина група в новия Общински съвет

 

Амбицията на Живко Табаков от „Левицата“ да се сформира втората по големина група в новия Общински съвет заедно с МИР и хората на Бенчо Бенчев от Граждани за Общината. По този начин освен, че ще получат право на повече техническо време за изказвания, групата ще има претенции за заместник -председател на Общинския съвет и председателски места в постоянните комисии.

„Водим активно разговори, групата между „Левицата“ и МИР най-вероятно няма да остане в умален състав. Имаме амбицията да направим втората по големина група в ОбС, но нека да приключим разговорите и ще внесем официално уведомлението. Не мога да отрека, че водиме разговори и  с хората на Бенчо Бенчев. Но искам да запазя дискретност по отношение на всички партии. Знаете, че в едно от интервютата ми казах, че водим разговори и с БСП и с „Промяната“ / „Демократична България“, тъй като в „Левицата“ от трима общински съветници има представители на дясното пространство в лицето на Костадин Андонов, на лявото в лицето на Даниел Иванов и на мене като представител на БУРГ като гражданска организация. Не изключвам  не толкова г-н Бенчев и тяхната организация като „Граждани за Общината“ също да бъде част от нашата група. Нека финализираме разговорите. Но това, което предполагам е, че групата ще бъде втората по големина в ОбС – Бургас“, коментира Табаков и подчерта, че КОД  и „Български възход“ ще си останат във формата.
Той допълни, че ще е стремят да бъдат центристи, като ще подкрепят разумните проекти за Бургас, но и ще критикуват.

„В личен план мога да кажа, че когато не съм съгласен с нещо- няма как да бъде подкрепено“, заяви той.

Групата ще настоява за председателски места в комисиите „Освен, че ни дава повече възможност за изказване, знаете че този човек, който бъде избран за председател на групата, ще може да участва и в председателския съвет. И по правилник, който е към настоящия момент имаме много повече правомощия. Нормално е да поискаме председателски места на комисии. Нормално е да получа подкрепа за комисията по туризъм. Знаете, че през 2015 година тази комисия бе създадена. Оглавявал съм я. Нормално е и този мандат да излъчим своята номинация за председател на комисията по туризъм.По отношение експертността на групата ни и хората, с които ще се коалираме е нормално да потърсим и за тях председателски места на различни комисии.“, допълни още той.

Табаков подчерта, че със сигурност ще участва в изготвянето на правилника за работа на новия Общински съвет и се надява още там да бъдат регулирани заплатите на общинските съветници. „Това ще го искам при конструирането на правилника и няма да е нужно да минава през друга докладна. Така, както е записано, че общинските съветници получават 54% от възнаграждението на председателя на ОбС, председателят е обвързан със заплатата на кмета, ще видя какви ще бъдат предложенията. Искам само да подчертая, че има нагласи и от други политически партии. А и не очаквайте аз да съм вносителят. Искам ГЕРБ да си го обяснят на своите съветници дали и защо трябва да се намалят заплатите. Но когато дойде време да подкрепя намаляването на заплатите на съветниците, аз ще съм първият, който ще  гласува за това“, каза Табаков. Той бе един от двигателите докато не бе общински съветник за намаляване на заплатите на съветниците, но и допълни, че все пак има инфлация.

От групата ще поискат двама представители да влязат в комисията по изработване на правилника на ОбС – Иван Ненков и Живко Табаков. „Важно е да разберем каква е заплатата спрямо тримесечната инфлация, каква е заплатата на съветниците към настоящия момент спрямо това, което ще е предложение и какви са другите предложения. Последното предложение бе в края наминалата годи и в началото на тази. От тогава имаме три промени на средната работна заплата. За мене е важно да разберем какво е възнаграждението на съветниците към този момент“.

Другата промяна за която Табаков ще се застъпи това е увеличаване минутите за изказване на съветниците, които не членуват в групи.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Денков да отговори чии интереси пази, видно е, че е объркан
  12.11.2023 19:33      

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва "на мен не ми е началник никой от парла