Понеделник, 12 Фев 2024
    
Карнобат Мнения

Георги Димитров, кмет на Карнобат: Очаквам по-скоро да се върна на работа, такава голяма отпуска от 40 дни не съм имал никога

  12.11.2023 15:38  
Георги Димитров, кмет на Карнобат: Очаквам по-скоро да се върна на работа, такава голяма отпуска от 40 дни не съм имал никога

Интервю на Силвия Шатърова

 

– Г-н Димитров, с какво настроение започвате новия мандат?

– Не толкова приповдигнато, приех го като нещо нормално. Очаквам с нетърпение да се върна на работа, защото аз такава голяма отпуска 40 дни не съм имал никога.

– Кое е първото, което ще направите след като отново влезете в кабинета си?

– Старите недовършени проблеми. Имаме приет бюджет, макар и малко късно. Започнали сме редица обекти, имат си пускови срокове. Нови приоритети са пускането на европейските програми. Подготовката на проектите за кандидатстване, защото това са алтернативни източници, без които ние не бихме могли да си осигурим финансиране и нормалното развитие на общината.

Ще се съобразя с това, което правихме като програма, но и с колегите от другите политически партии. Вярно е, някъде се поизхвърлиха с обещанията, обещани са неща, които не зависят от нас.

За онова, което е в правомощията на общината, ще търся подкрепата на Общинския съвет.

– На кого ще разчитате в администрацията?

– За мен хората в администрацията са с основно качество професионализъм. Няма как един кмет да работи без професионален екип зад гърба си. Политическите пристрастия са по време на кампания, след това говорим само за работа.

– Новият бюджет има ли параметри?

– Старите контури, гоним 50-те млн. лева, което е рекорд за общината, ще търсим крачка напред с алтернативни източници за финансиране. В състояние сме още през 2024 година да го надхвърлим.

– Очакват ли се промени в екипа?

– Този въпрос не съм си го задавал, нямам такива амбиции. В практиката си като кмет не съм търсил хора за освобождаване, освен ако са с груби грешки.

– Други професионалисти ще привлечете ли в екипа?

– Естествено, никой от нас не е вечен. Остаряваме и трябва да си подготвим хора и да имат опит. Нямаме текучество, но непрекъснато при освобождаване на длъжности взимаме млади хора, които трябва да бъдат научени. Тази приемственост е в основата на успеха. Нашата работа е свързана със спазване на закони. Непознаването им може да доведе до груби грешки. Предвиждаме обучение на новоизбраните кметове и на новоизбраните общински съветници, запознаване със ЗМСМА, с техните правомощия.

Срещата ни с гражданите показаха масово непознаване правомощията на кмета и на Общинския съвет. В очите на гражданите ние сме отговорни за водата, електричеството и изгрева на слънцето... Трябва да търсим баланс между възможното и невъзможното и да го постигаме с професионалните умения на хората в изпълнителната и законодателна местна власт.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии

 


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Денков да отговори чии интереси пази, видно е, че е объркан
  12.11.2023 19:33      

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва "на мен не ми е началник никой от парла