Сряда, 07 Фев 2024
    
Бургас

В Бургас ще се проведат безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет

  08.11.2023 11:58  
В Бургас ще се проведат безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет

Бургас се включва в Националната кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ посветена на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.  В града ще се проведат безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет тип 2. Партньори на кампанията тук са МЦ „Д-р Стайков“ и д-р Диляна Стоянова, специалист-ендокринолог, които ще провеждат изследванията на 14 и 16 ноември.

Изследването на гликирания хемоглобин е по-информативно и точно за поставяне на диагноза „диабет“, отколкото инцидентното измерване на кръвната захар, защото дава информация за нивата на кръвната захар 2-3 месеца назад. Не се извършва на гладно, което е допълнителен плюс за пациента. За изследването се ползва капка кръв от пръста. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага.

Кампанията е насочена към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият. В голяма част от случаите болестта може да бъде предотвратена, без да се стига до медикаменти или инжекции с инсулин. Затова е важно хората в риск да бъдат изследвани и консултирани преди болестта да влезе в живота им.

Ще бъдат записвани за изследване всички над 18 години, които попадат в рисковата група: хора с диабетно болни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт, със симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване. Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а запазете час!

Записването е само онлайн на www.healthedu.eu. От 13 ноември ще бъде включена и гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), на която ще се дава информация на пациентите как да се запишат и как да се подготвят за изследването. Часовете са ограничени и се дават до изчерпване.

Кампанията е организирана от Института за здравно образование, Центъра за превенция на диабета в столицата и още 11 лечебни заведения в страната. В нея участват 25 медицински специалисти. Много от тях са млади лекари, затова ако нямате доверен ендокринолог, можете да се включите в кампанията и да изберете такъв.

Заболяването е придобило характера на епидемия – по данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар заради съмнение за диабет. 13 500 от тях са от Бургас. Именно към тях и техните близки е насочена възможността за безплатно изследване.

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Царево
Марин Киров: Приоритет номер 1 е възстановяването от бедствието за следващия туристически сезон
  07.11.2023 16:31      

Силвия ШАТЪРОВА   Няма да има резки промени в администрацията. Продължаваме