Вторник, 06 Фев 2024
    
Бургас

Ще се закълнат ли на 13 ноември съветниците

  07.11.2023 15:32  
Ще се закълнат ли на 13 ноември  съветниците

Жалба на Бачийски ще спре ли логичния ход на събитията

Дона МИТЕВА

Под въпрос е провеждането на първото заседание на Общинския съвет в Бургас, насрочено за следващия понеделник 13.11, на което кмет, кметове на населени места и общински съветници трябва да се закълнат. Подадената четири минути преди края на седемдневния срок жалба в Общинската избирателна Комисия  и в съда от Константин Бачийски, лидер на ПП Средна европейска класа срещу избора на общински съветници и срещу резултатите, вписани във всички 339  секционни комисии може да  го отмени  или пренасрочи напред във времето. Това потвърди и председателят на Общинската избирателна комисия Фани Семерджиева.

„Жалбата е подадена до нас и до съда. Съдът ни е изпратил разпореждане до утре на обяд до 13.00 часа  да представим  становище и съпътстваща  документация,  която да сме окомплектовали. Съдът трябва да насрочи делото и да се реши дали ще се броят бюлетините. Вносителите имат искане в жалбата и за спиране на решението на ОИК. Ако съдът постанови такова спиране – ще трябва да отложим първата сесия. Ако обаче не постанови, си заклеваме кандидатите, а съдът да си гледа делото“. Семерджиева поясни и друго: „По тази жалба няма как да има 14 дневен срок, защото лицето Бачийски иска преглеждане на всичките 339 секции и назначаване на вещи лица за целта. Което съда няма как да го постанови в 14-дневен срок, ако уважи всичките искания, разбира се. Всичко вече е в ръцете на съда“, заключи тя.

По нейни думи жалбата не е основателна, защото ОИК  е работила прецизно на базата на представеното от Секционните избирателни комисии. „Аз лично нямам наблюдение върху бюлетините.  Какво са подготвили СИК – при нас идва протокол. Бюлетини не броим. Оспорва се общинската избирателна квота, която се определя на база действителните гласове, които са получени от обработката на протоколите. Ние няма как да влияем върху резултата, получени от СИК“, обобщи Семерджиева.

Вносителят  на жалбата Бачийски счита, че има множество нарушения при преброяването на бюлетините, мотивирайки се с внушителния размер на недействителните бюлетини, затова и иска проверка на намиращите се в чувалите бюлетини.


Анкета

Мнения

Мнения
Доц. д-р инж. Йордан Георгиев: Много съм „малък“, не на ръст и години, а на дела, за да се нарека будител
  06.11.2023 13:54      

Доц. д-р инж. Йордан Георгиев е роден на 10.12.1988 г. в  Бургас, където са роде